maioneza de post


 
 
Prin definitie, maioneza este o emulsie simpla de galbenus de ou cu ulei si alte condimente aditionale. Surpriza acestei retete este ca, desi ii lipseste oul, textura ramane la fel de cremoasa,iar gustul e la fel
Maioneza fara oua? Da, se poate!
Reteta de maioneza fara ou. Este tot o emulsie, dar folosim lapte de soia sau de migdale cum am folosit eu,  ulei, zeama de lamaie, usturoi , un carto mic si sare. Rezultatul este la fel de aratos si cu un gust perfect, bun de servit langa fripturi, in dressinguri, sandvisuri, salate.
Ca orice alta emulsie si aceasta este dificila si pretentioasa. Pentru rezultate perfecte foloseste un blender vertical (cu pahar sau de imersiune) si adauga uleiul, treptat, in fir subtire, pana cand compoziția este consistenta
Ingrediente (pentru aprox. 220g maioneza):
80 ml lapte de migdale foarte rece
¾ lingurita suc de lamaie
1 cartof mic
1 catel de usturoi curatat
⅛ lingurita piper alb macinat
180ml ulei de masline
Sare
Mod de preparare
Fierbem cartoful si apoi il pasam.
Amesteca laptele cu sucul de lamaie, usturoiul si piperul in paharul de la blender sau intr-un pahar inalt in care sa poti introduce capatul blenderului. Punem si cartoful.
Mixeaza la viteza maxima timp de 30 secunde. Fara sa opresti blenderul incepe sa torni incet uleiul. Incepe cu cateva picaturi, apoi treptat toarna in fir subtire miscand blenderul in sus si in jos, pana cand amestecul incepe sa se ingroase si seamana cu o maioneza. S-ar putea sa nu ai nevoie de toata cantitatea de ulei, in functie de cat de groasa vrei sa fie emulsia.
Condimenteaza cu sare si pastreaza maioneza in frigider pana la o saptamana
XL

Comentarii

Postări populare