Piept de pui la grill electric


Învață cum se face un piept de pui la grătar perfect gătit, rumen și suculent. Câteva informații despre valoarea nutrițională și beneficiile consumului de piept de pui la grătar.
Un piept de pui la grătar pare ceva cât se poate de ușor de făcut. Așa și este, cu singura condiție a respectării câtorva reguli simple. Orice bucată de carne pregătită la grătar, de pui, de vită sau de porc, ar trebui să corespundă unor așteptări: să fie gustoasă,  rumenă, cu urmele caracteristice de grătar și nu în ultimul rând, să fie suculentă și fragedă.
Unul dintre motivele pentru care pieptul de pui este ingredientul preferat de multă lume este conținutul sărac de grăsimi și numărul mic al caloriilor. Doar 3 grame de grăsime la 100 de grame de carne! Prin comparație, în carnea din pulpele de pui dezosate, fără piele, sunt 9 grame de grăsimi/100 de grame  iar cotletul de porc are 14,7 grame de grăsime/100 de grame. O bucată de 100 de grame de piept de pui are 110 calorii și aceeași cantitate de cotlet de porc are 240 de calorii!
Evident, cei preocupați de siluetă – dar ce vorbesc eu? de fapt, de sănătate – vor opta mai adesea pentru un piept de pui decât pentru un cotlet de porc. Deși e bun și acela, dar mai răruț. Așa că, propun să ne întoarcem la rețeta noastră, care vă oferă o manieră simplă și sigură de a obține un piept de pui la grătar rumen, suculent și foarte gustos.
Ingrediente
Piept de pui (4 felii a câte aproximativ 175 de grame)
1 cățel de usturoi
coaja galbenă, fin răzuită, de la ½ de lămâie
zeama de 1 lămâie
1 lingură de ulei de măsline
1 linguriță de miere
sare și piper după gust
Oregano
1 lingura vin rosu
Dovlecei pentru garnitura
Mod de preparare
– marinarea
Pe cât posibil, încercați să feliați pieptul de pui în felii de o grosime egală, cam de 2-3 cm în partea cea mai groasă.
Evident, vom începe cu pregătirea marinadei care va face ca pieptul de pui pregătit la grătar să fie incredibil de delicios și fraged. O marinadă eficientă pentru frăgezirea și aromarea cărnii are câteva principii: să conțină o substanță acidă, care în cazul meu este zeama de lămâie. Aceasta poate fi înlocuită, după preferință, cu suc de portocale sau chiar un pic de vin alb sec. Aciditatea marinadei ajută mult la frăgezirea cărnii, practic, procesul de gătire începe acum. Nu vă temeți, carnea nu va fi acră.
Se zdrobește usturoiul și se pune într-un castron. Se adaugă coaja de lămâie și zeama de lămâie și mierea de albine și în final, uleiul de măsline. Se bat toate bine cu telul în formă de pară. Feliile de piept de pui, bine tamponate cu șervete de hârtie absorbantă, se pun în marinadă. Se învârt feliile de piept de pui, așa încât să se îmbrace cu marinadă peste tot. Se acoperă castronul și se dă la frigider pentru minimum 30 de minute. La fel de bine (sau chiar mai bine) se marinează pieptul de pui peste noapte.
După marinare, feliile de piept de pui se scot din marinadă și se tamponează atent cu șervete de hârtie absorbantă. Orice urmă de marinadă de la suprafața cărnii se poate arde, afectând negativ gustul final. Marinada se aruncă, și-a îndeplinit menirea. Se lasă feliile de piept de pui cam 10 minute, acoperite cu o folie, pe o tavă, la temperatura bucătăriei, ca să se aclimatizeze.
Între timp, se încinge grătarul electric sau o tigaie cu grill pe foc mediu-iute. E important să fie bine încinsă suprafața pe care se va găti/grill-ul. Se asezonează cu sare și piper proaspăt măcinat feliile de piept de pui marinate și dovlecei tăiați felii  și se pun pe grill-ul încins. Ar trebui să sfârâie puternic în momentul în care carnea atinge suprafața încinsă.


Feliile de piept de pui – se gătesc timp de 2-3 minute pe fiecare parte, acest gratar electric are și capac, acoperim carnea și dovleceii cu capac și lasam. Nu e nevoie de niciun minut mai mult. 


Nu vom muta carnea de ici-colo pe grătar și nici nu o vom întoarce mai mult de o singură dată de pe o parte pe cealaltă. Doar așa vom obține urme de grill frumoase. În timpul gătirii, carnea va forma o crustă frumoasă și se va pătrunde perfect. Atenție, procesul gătirii cărnii nu se încheie în momentul în care e luată de pe grătar! Carnea se va așeza pe un platou, se va acoperi lejer cu folie și se va lăsa să se odihnească timp de 10 minute, timp în care va continua să se pătrundă.
Se servește imediat cu salata de care doriți
Pofta bună
Mulțumesc pentru vizita și te mai aștept


Comentarii

Postări populare