coliva romaneasca
Coliva este mâncarea-simbol al ceremoniilor religioase închinate celor trecuți în neființă, ea reprezentând trupul celui dispărut, deoarece hrana principală a trupului omenesc este grâul (din care se fac și pâinea și coliva).
Ingrediente
500 gr arpacas
350 gr zahar
350 gr nuca
6 pliculete zahar vanilat
5 lingurite coaja de lamaie
100 gr biscuiti
1 pachet zahar pudra pentru ornat
bomboane pentru decor
Mod de preparare:Se spală arpacaşul şi se pune în apă rece la fiert (faţă de orez, pentru colivă ai nevoie de trei ori şi jumătate mai multă apă decât arpacaş).
Se fierbe încet, la foc foarte mic, circa o oră, până ce bobul de arpacaş crapă, sau „înfloreşte”.
Între timp, se alege nuca, se separă câţiva mieji mai frumoşi pentru ornat. Se dă prin maşina de tocat sau se macină.
Se adaugă zahărul şi un praf de sare şi se amestecă mereu, ca să nu se lipească de fundul vasului.
Se dă deoparte şi se lasă la răcit, eventual cu un prosop curat umezit, ca să nu prindă coajă foarte groasă. Se lasă peste noapte şi dimineaţa se amestecă cu nuca, zahărul vanilat, coaja de lămâie, stafide, etc.
Comentarii
Trimiteți un comentariu