iahnie de fasole cu varza creata

Buna dimineața.


Iahnie de fasole cu varza creata
Ingrediente
500 gr. fasole uscată
3 cepe
1 morcov
5-6 căţei de usturoi
3-4 linguri de pastă sau 4-5 roşii bine coapte şi zemoase
o lingură boia dulce
2 foi de dafin
o linguriţă zahar
sare mare
ulei pentru prăjit
Apa
10 foi de varza creata
Mod de preparare
Oparim foile de varza
Pregătim fasolea clasic. Punem cu o seară înainte fasolea la înmuiat pentru a scurta timpul de fierbere şi pentru a evita ca unele boabe să fiarbă mai repede şi altele să rămână tari (se mai întâmplă). A doua zi o punem la fiert în apă rece fără sare şi după ce dă câteva clocote şi face spumă, aruncăm apa, spălăm fasolea cu apă călduţă şi repetăm operaţiunea, dar de data aceasta o punem la fiert cu apă călduţă.Curăţăm, tocăm mărunt cepele şi le punem la călit în câteva linguri de ulei în tigaia încinsă. Morcovul îl radem pe răzătoarea mare şi îl punem peste ceapă. Ras, morcovul lasă gust şi culoare frumoasă uleiului în care este călit. Adăugăm o lingură de boia dulce, o linguriţă zahăr şi amestecăm. Punem bulionul peste ceapă şi morcov şi lăsăm să bolborosească 2-3 minute, după care punem şi usturoiul tăiat feliuţe. Mai dăm în câteva clocote şi oprim focul la tigaie.
Fasolea fiartă împreună cu zeama ce am păstrat-o, după fierbere, de un deget peste fasole, o punem într-o cratiţă sau vas roman. Punem peste fasole călitura din tigaie și foile de varza creata pe care le am tăiat mărunt, adăugăm două foi de dafin, o linguriţă cimbru
Preincalzim cuptorul la 180 de grade
Dăm la cuptor până scade, mai mult sau mai puţin, după cum ne place.

Comentarii

Postări populare