friganele

Buna dimineata.
Friganele.
Originile friganelelor se pierd in negura istoriei. Odata ce omenirea a inventat painea, cu siguranta a aparut si primul om prevazator, care s-a gandit cum sa faca sa nu iroseseasca bunatate de paine. Probabil asa a aparut prima friganea. Istoria consemneaza prezenta acesteia in timpul Imperiului Roman cand Apicius a mentionat reteta acesteia in a sa “De coquinaria” numind-o “un alt dulce”.

Chiar si denumirea in franceza inseamna acest lucru: “pain perdu” – paine pierduta. La noi, denumirea a aparut pe filiera greceasca, din cuvantul “φρυγανιά”-”frigania”.

Dar oricum i-am spune, este micul dejun al copilariei multora dintre noi sau garnitura preferata la o mancare.

Friganelele clasice se fac din felii de paine uscata muiate in lapte, in ou batut si prajite pe ambele parti, in tigaia cu ulei sau unt incins, apoi, se pudreaza cu zahar.

De la acest inceput umil, au aparut atatea variatiuni pe tema data, incat a devenit un preparat respectat si iubit in toata lumea.

Ingrediente

4 oua

paine uscata feliata

un praf de sare

2 linguri de smantana

ulei pentru prajit

1 cana lapte de migdale

dulceata sau iaurt pentru servire.

Mod de preparare

Punem painea in lapte sa se inmoaie cateva minute. Batem oul su sare, apoi adaugam smantana. Dupa ce painea este innmuiata se da prin oul cu smantana , apoi se prajeste pe ambele parti in ulei incins. Scoatem feliile de paine prajita pe un platou cu hartie de bucatarie pentru a absorbi surplusul de ulei. Se servesc cu zahar, dulceata , iaurt sau cu o cana de lapte. Pofta buna

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare