pateu de post

Buna ziua

Atunci cand ai de gand sa servesti mancare de post la o petrecere va trebui sa te gandesti la niste aperitive indestulatoare si delicioase.
Reteta de pateu vegetal din linte la cuptor
Desi este mult mai gustoasa decat aspectuoasa, aceasta reteta va fi pe gustul celor care sun la post. In functie de condimentele alese, ii poti schimba irevocabil gustul.
Ingrediente
o cana de linte fiarta
o jumatate de cana de caju
o jumate de cana de nuci
o bucatica de drojdie nutritiva la pliculet
2 linguri de ulei de masline
2 linguri de zeama de lamaie verde
3 catei usturoi sau alte condimente cu care fierbi lintea
sare si piper dupa gust
Mod de preparare
Intr-un bol cu apa fierbinte pune nucile si boabele de caju la inmuiat si lasa-le pret de jumatate de ora. Daca nu ai caju la indemana poti folosi alune de padure crude sau pur si simplu poti mari cantitatea de nuci. In fond, reteta de pateu vegetal tine de preferinte.
Intre timp, pune lintea la fiert in apa fierbinte cu sare si las-o sa dea in clocot apoi continua sa fierbi la foc mic timp de 20 de minute (timpul de fierbere depinde de tipul de linte pe care il cumperi pentru aceasta reteta si nimeni nu iti poate spune un timp exact, este musai sa scoti cateva boabe sa le gusti astfel incat sa fie fierte dar in acelasi timp sa isi pastreze forma bobului; daca folosesti linte congelata atunci urmeaza instructiunile de pe punga). Poti adauga in apa in care fierbi lintea diverse condimente ca aceasta sa devina aromanta (eu folosesc cativa catei de usturoi). Lintea se fierbe mai repede daca ai lasat-o cateva ore in apa rece la inmuiat.
Dupa ce nucile s-au inmuiat si lintea s-a fiert, scurge-le bine de apa si aseaza-le intr-un castron mare. Adauga drojdia, uleiul de masline, zeama de lamaie, condimente dupa gust si amesteca-le intr-un blender (daca nu ai blender poti folosi masina de tocat carne, desi nu se vor macina la fel de bine). Pastreaza 1/2 de cana din acest amestec si pune-l deoparte.
Adauga 1/2 de cana de apa si amesteca din nou. Acum consistenta devine putin mai subtire.
Incalzeste inainte cuptorul si toarna compozitia intr-un vas de cuptor sau o cratita unsa cu ulei si tapata cu faina. Peste compozitie adauga jumatatea de cana de amestec tare pe care ai pus-o deoparte.
Coace la foc mediu primele 5 minute, apoi la temperatura foarte joasa pentru inca 2 ore. Dupa ce scoti tava, las-o sa se raceasca apoi da pate-ul la rece timp de o ora.  pate vegetal se poate servi sub forma de tartine.

Comentarii

Postări populare