nuci umplute

Buna seara


În amintirea anilor de copilărie, când nici o masă de sărbătoare nu era completă fără cozonac, nuci umplute, „faguri" lipiţi cu şerbet şi prăjitură albă ca zăpada, va propun să vă aromaţi bucătăria şi să vă răsfăţaţi simţurile cu reţeta de nuci umplute. Forma de nuci o găsiţi fie în bucătăria bunicii, fie la piata.
Ingrediente pentru aluat:
Coaja de lămâie
Vanilie
200 g r de unt
650 g r de făină
4 ouă (3 dacă sunt foarte mari)
3-4 linguri de zahăr
1 pliculeţ de praf de copt
Ingrediente pentru cremă:
marginile rămase după cosmetizarea „cojilor" + biscuiţi simpli, cât e necesar ca să obţii după combinarea celor două o cantitate de aproximativ 200 de grame
150 gr de zahăr pudra
200 gr migdale macinate
o esenţă de rom
o lingură plină de cacao de bună calitate
200 ml lapte  sau cât e nevoie pentru a aduce crema la consistentă dorită
Mod de preparare:
Pentru a prepara aluatul, bate untul cu zahărul până ce obţii o pastă fină.
Adaugă ouăle unul câte unul.
Încorporează treptat făina în care ai adăugat şi pliculeţul de praf de copt. Adaugă coaja de lămâie și vanilia
Frământă uşor aluatul, doar cât să îl aduci la un loc într-o bilă. Lăsăm aluatul 30 minute la rece .
Formează biluţe de aproximativ 5-7 grame din aluat - este suficient pentru cele mai multe tipuri de forme. Fă doar câteva, însă, încearcă-le în formă şi ajustează-le apoi dimensiunea în funcţie de cât e nevoie.
Unge forma în interior cu ulei sau unt topit, pune biluţele de aluat în ea, pune forma pe aragaz, preseaz-o bine şi las-o pe foc pentru câteva minute pe ambele părţi. După prima „tură" vei ştii exact care este timpul ideal de coacere. Când sunt gata, „cojile" se vor desprinde uşor de pe formă. Dacă e cazul, le poţi ajuta uşor cu vârful unui cuţit sau cu o furculiţa.
De cele mai multe ori cojile din aluat nu vor ieşi perfecte, aşa că ajustează-le marginile cu ajutorul unui cuţit şi păstrează bucăţelele pentru crema.
Pentru a prepară crema doar amestecă bine ingredientele menţionate mai sus şi adaugă cât lapte e nevoie pentru a o aduce la consistentă dorită.
Umple cojile cu crema şi lipeşte-le uşor. Şterge excesul de pe margini cu un şerveţel de bucătărie.

Comentarii

Postări populare