cozonac moldovenesc


 
 
Buna seara
Cozonacul umplut este o sărbătoare el însuşi!
Nu exista cozonac mai bun ca acesta.Aceasta este reteta traditionala de cozonac moldovenesc, nu cum vad pe alte site uri cu unt, cu iaurt si mai stiu eu ce. Pastram reteta traditionala care este veche de peste 100 de ani.  Asa ca va invit sa vedeti reteta
Mirosul de cozonac ne îmbata cînd veneau sărbătorile si mergeam la bunica care ne aștepta cu o sumedenie de bunătăți. Iată rețeta de cozonac moldovenesc, o rețetă veche dar foarte buna
Ingrediente:
Pentru aluat:
1 kg făină albă, de calitate
300 ml lapte
esenţă de rom şi vanilie
200 ml ulei
3 linguri coajă de lămâie şi portocală
3 oua la temperatura camerei
1 linguriţă sare
300 gr zahăr
50 gr drojdie
1 ou mic, amestecat cu 4-5 linguri lapte, pentru uns
Zahar pentru uns
Pentru umplutură:
300 gr zahăr
250 gr miez de nucă copt, măcinat
3 linguri cacao
esenţă de rom
Mod de preparare:
Punem faina in lighean, facem o gaura unde vom pune drojdia diluata in putina apa calduta.
Batem bine oualele cu zahar iun cratita care poate fi pusa pe aragaz. Incalzim ( trebuie sa fie ca laptele pentru bebelusi, temperatura ) si apoi punem cate putin peste faina si amestecam. Dupa ce am terminat cu oualele punem laptele la incalzit la fel ca si oualele. Punem cate putin si amestecam bine, aoi punem ulei si incalzim , punem cate putin peste faina i amestecam , framantam bine, lasam sa creasca la loc cald o ora. Apoi framantam usor si rupem bucati din aluat pe care le intindem si le umplem cu ingredientele de mai sus pe care le am amestecat bine.  Ungem tavile cu ulei si punem cozonacii lasam sa creasca o ora. Preincalzim cuptorul la 180 de grade , amestecam oul cu lapte si cu o pensula ungem cozonacii, apoi presam zahar si ii coacem o ora. Necesita rabdare si timp sa faci acesti cozonaci dar merita.


Comentarii

Postări populare