Peynerly pide cu iaurt

Peynirli Pide. În asta a constat cina de aseară. Alături de o mare salată asortată de primăvară, desigur.
În familia mea se consumă cu mare plăcere pide sub formă de bărcuţă, cu umplutură vegetariană. Adică cea a cărei reţetă v-o ofer azi. E simplă, gustoasă, versatilă, sănătoasă
Ingrediente:
Pentru aluat
2 linguriţe drojdie uscată
1 linguriţă zahăr
150ml apă călduţă (sau lapte)
300gr făină albă (aproximativ)
1 linguriţă sare
3 linguri ulei
lapte sau ou pentru uns (opţional)
Pentru umplutura
2 linguri ulei vegetal
1 căţel usturoi, zdrobit sau mărunţit
 ceapă verde , tocată mărunt
300 Gr iaurt
oregano, sare, piper, după gust
Mod de preparare
Încinge cuptorul la 200 C.
Se dizolvă drojdia şi zahărul în lichidul călduţ. Se cerne făina pe suprafaţa de lucru. Se face o adâncitură în centru şi se toarnă acolo lichidul călduţ în care am dizolvat drojdia şi zahărul. Se adaugă şi uleiul şi se încorporează totul cu mişcări circulare. Se frământă aluatul 10 minute, apoi se lasă la dospit într-un loc călduţ, cca. 20 de minute. Trebuie să obţii un aluat fin, elastic, nelipicios. Astfel, vei "jongla" cu cantitatea de făină şi/sau de lichid, până ajungi la rezultatul dorit.
 Între timp prepară umplutura.
Punem toate ingredientele pentru umplutura in blender și le amestecam. Lăsăm compoziția la rece.
Tapetează tava de cuptor cu hârtie de copt . Pe o suprafată de lucru unsă bine cu ulei, răstoarnă aluatul şi porţionează-l în 6 guguloaie de dimensiuni egale. Întinde fiecare guguloi într-o foaie de grosimea unei monede de 50 bani. Întinde aluatul, apoi adună marginile şi sigilează-le, astfel încât să obţii un fel de bărcuţă. Transferă pide-ul astfel obţinut pe tava pregătită. Lasă-le să mai crească 10-15 minute. Dacă doreşti, unge apoi marginile pide-urilor cu ou sau cu lapte, pentru a căpăta prin coacere luciu şi culoare rumenă, apetisantă. Coace-le în cuptorul încins până de rumenesc (aprox. 10 minute). Scoate-le din cuptor şi lasă-le să se "odihnească" 4-5 minute,  umple le cu compoziția de iaurt apoi serveşte.
Poftă bună
Mulțumesc pentru vizită și te mai aștept.

Comentarii

Postări populare