Pirojki
Astăzi am pregătit pateuri sau pirojki,rețetă de la prietena mea care este in Polonia. Sunt foarte gustoase, pufoase iar umplutura este aromată și delicioasă. De asemenea nu veți avea nevoie de ingrediente sofisticate și o să se mănânce văzând cu ochii. Le puteți umple cu brânză, varză, cartofi ș.a. Sper să vă placă rețeta de astăzi și să o pregătiți cu plăcere.
Ingrediente
Pentru aluat
300 ml lapte călduț
600 gr făină albă (cernută)
10 gr drojdie uscată
3 linguri ulei
1 lingură zahăr
1 ou
½ linguriță – sare
Umplutura
400 gr carne tocată de porc
400 gr carne tocată de vită
1 morcov mare (circa 150 gr.)
1 ceapă mare (circa 200 gr.)
3 linguri – ulei
½ linguriță – condimente pentru carne
Sare și piper negru
Pentru uns
2 gălbenușuri + 1 ligură lapte (pentru uns)
Semințe de mac, susan sau de floarea soarelui (pentru decor)
Mod de preparare
Pune ceapa și morcovul în bolul unui blender. Mărunțește-le bine după care adaugă această pastă în tigaia încinsă cu ulei și condimentează-le cu puțină sare și piper negru. Prăjește legumele 5-6 minute la foc mediu.
Apoi adaugă carnea tocată de porc și de vită. Amestecă totul câteva minute după care condimentează cu sare, piper și cu condimente preferate pentru carne. Dacă nu ai astfel de condimente, le poți exclude.
Continuă să amesteci și gătește totul la foc mare circa 15 minute sau până se evaporă sucul, totodată este important să nu usuci carnea.
Ia carnea de pe foc și las-o să se răcească complet. Între timp pregătește aluatul: Toarnă într-un bol laptele călduț, zahăr și drojdie uscată. Amestecă un pic și lasă drojdia să se activeze câteva minute.
Adaugă în mixtură un ou, ulei și amestecă. Apoi adaugă treptat făina și încorporeaz-o. În acest timp presară și un pic de sare. Atunci când nu mai poți amesteca făina cu furculița, răstoarnă aluatul pe masă și începe să-l frămânți. După 10-15 minute aluatul ar trebui să se lipească puțin de mâini, dacă se lipește mai mult, doar înmoaie mâinile în făină și continuă să frămânți.
Unge un bol cu ulei, pune în el aluatul și unge-l și pe el cu ulei. Lasă aluatul să dospească circa o oră sau până se dublează în volum.
După care unge masa de lucru cu ulei, rupe o bucățică de aluat de circa 55-60 gr., formează o bilă și întinde-o cu mâna într-un cerc de 10 cm. Pune în interiorul cercului destulă umplutură de carne.
Sigilează marginile și modelează pateuri lunguiețe. Aranjează pateurile cu lipitura în jos pe o tavă de copt tapetată cu foaie de copt.
Lasă pateurile să dospească 15 minute. După care unge-le cu gălbenuș de ou amestecat cu puțin lapte. Iar dacă dorești să fie mai deosebite, presară deasupra mac, semințe de susan sau de floarea soarelui.
Coace pateurile la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C circa 25-30 de minute sau până se rumenesc frumos.
Scoate pateurile din cuptor acoperă-le cu un prosop curat și lasă-le să se răcească.
Pofta buna!
Mulțumesc pentru vizită și te mai aștept
Ingrediente
Pentru aluat
300 ml lapte călduț
600 gr făină albă (cernută)
10 gr drojdie uscată
3 linguri ulei
1 lingură zahăr
1 ou
½ linguriță – sare
Umplutura
400 gr carne tocată de porc
400 gr carne tocată de vită
1 morcov mare (circa 150 gr.)
1 ceapă mare (circa 200 gr.)
3 linguri – ulei
½ linguriță – condimente pentru carne
Sare și piper negru
Pentru uns
2 gălbenușuri + 1 ligură lapte (pentru uns)
Semințe de mac, susan sau de floarea soarelui (pentru decor)
Mod de preparare
Pune ceapa și morcovul în bolul unui blender. Mărunțește-le bine după care adaugă această pastă în tigaia încinsă cu ulei și condimentează-le cu puțină sare și piper negru. Prăjește legumele 5-6 minute la foc mediu.
Apoi adaugă carnea tocată de porc și de vită. Amestecă totul câteva minute după care condimentează cu sare, piper și cu condimente preferate pentru carne. Dacă nu ai astfel de condimente, le poți exclude.
Continuă să amesteci și gătește totul la foc mare circa 15 minute sau până se evaporă sucul, totodată este important să nu usuci carnea.
Ia carnea de pe foc și las-o să se răcească complet. Între timp pregătește aluatul: Toarnă într-un bol laptele călduț, zahăr și drojdie uscată. Amestecă un pic și lasă drojdia să se activeze câteva minute.
Adaugă în mixtură un ou, ulei și amestecă. Apoi adaugă treptat făina și încorporeaz-o. În acest timp presară și un pic de sare. Atunci când nu mai poți amesteca făina cu furculița, răstoarnă aluatul pe masă și începe să-l frămânți. După 10-15 minute aluatul ar trebui să se lipească puțin de mâini, dacă se lipește mai mult, doar înmoaie mâinile în făină și continuă să frămânți.
Unge un bol cu ulei, pune în el aluatul și unge-l și pe el cu ulei. Lasă aluatul să dospească circa o oră sau până se dublează în volum.
După care unge masa de lucru cu ulei, rupe o bucățică de aluat de circa 55-60 gr., formează o bilă și întinde-o cu mâna într-un cerc de 10 cm. Pune în interiorul cercului destulă umplutură de carne.
Sigilează marginile și modelează pateuri lunguiețe. Aranjează pateurile cu lipitura în jos pe o tavă de copt tapetată cu foaie de copt.
Lasă pateurile să dospească 15 minute. După care unge-le cu gălbenuș de ou amestecat cu puțin lapte. Iar dacă dorești să fie mai deosebite, presară deasupra mac, semințe de susan sau de floarea soarelui.
Coace pateurile la cuptorul preîncălzit la 180 de grade C circa 25-30 de minute sau până se rumenesc frumos.
Scoate pateurile din cuptor acoperă-le cu un prosop curat și lasă-le să se răcească.
Pofta buna!
Mulțumesc pentru vizită și te mai aștept
Comentarii
Trimiteți un comentariu