Cozonaci si melcișori din Bucovina
am făcut mai multe reţete de cozonac adunate de mine din mai multe colţuri ale ţarii dar nu pot să zic că m-am “îndrăgostit” de vreuna. In afara de cozonacii moldovenești de care sunt îndrăgostită, și cu care am crescut. În urmă cu ceva vreme însă am cunoscut o bucovineancă de toată isprava care mi-a împărtăşit secretele reţetei perfecte. Din ingredientele de mai jos eu am făcut 2 cozonaci și câțiva melcișori.
( Poate vi se pare lunga aceasta rețetă dar așa mi a dat-o prietena mea )
Ingrediente
Pentru cocă:
2 kg făină
1 l lapte gras
500 gr zahăr
350 gr unt 80% grăsime
100 gr drojdie proaspătă (SAU 30 gr drojdie uscată)
150 gr stafide macerate în rom
10 gălbenuşuri
10 plicuri zahăr vanilinat (SAU 20 ml esenţă vanilie)
coaja de la 4 lămâi
20 gr sare
Pentru umplutură:
800 gr nuci măcinate
14 albuşuri
400 gr zahăr
500 gr rahat
20 ml esenţă rom
100 gr cacao
Pentru uns:
4 gălbenuşuri
1 lingură miere
30 ml ulei măsline
Mod de preparare:
Se scot toate ingredientele din frigider/cămară. Când au ajuns la temperatura camerei ne apucăm de treabă. Pornim cuptorul şi îi fixăm temperatura la 190 grade Celsius (dacă e electric) sau 210 grade Celsius(dacă e un cuptor de aragaz obişnuit pe gaz). IMPORTANT: pe tot parcursul etapelor/paşilor în încăpere trebuie să fie cald. Nu trebuie să deschidem fereastra!
Topim untul şi îl lăsăm deoparte. Cernem făina de două ori. Separăm albuşurile de gălbenuşuri. Presărăm sarea deasupra gălbenuşurilor. Incălzim laptele(cât să putem să ţinem degetul în el fără să ne frigă). Într-un bol mic frecăm drojdia proaspătă cu 50 gr zahăr ( din cele 500 gr ) până se lichefiază. Adăugăm ¾ din laptele călduţ peste drojdia lichefiată. Facem o gropiţă în mijlocul făinii în care adăugăm laptele amestecat cu drojdie. Pudrăm cu puţină făină (1 lingură) de pe margine Acoperim vasul cu un prosop curat şi lăsăm maiaua să crească cel puţin 30 minute .Gălbenuşurile le frecăm spumă cu zahărul. Apoi, adăugăm coaja rasă de lămâie, vanilia stafidele macerate în rom şi laptele calduţ rămas (250 ml). Se amestecă până devine o pastă omogenă.
Adăugăm compoziţia în maiaua crescută. Începem să frământăm aluatul (min 15 min) adăugând puţin câte puţin untul topit. Acoperim din nou vasul cu un prosop şi îl lăsăm să crească (până îşi dublează volumul).
Se tapeteză tăvile cu hârtie pergament sau cu ulei şi făină. Albuşurile se bat spumă. Adăugăm zahărul şi continuăm să batem/mixăm cel puţin 15 min. Apoi, adăugăm nuca, esenţa de rom şi cacaoa. Împărţim compoziţia în 6 părți egale
Frământăm aluatul crescut încă 5 min şi îl împărţim în şase. Important: chiar dacă aluatul e lipicios nu mai adăugati făină ci mai degrabă puţin ulei. Fiecare bucată de aluat o întindem cu făcăleţul sau cu mâna (aprox 2 cm grosime). De data asta am întins cu mâna unsă cu ulei. Peste foaia astfel întinsă întindem o parte din nuca şi rahat tăiat cubuleţe (cam de 1 cm pătrat). O rulăm şi o lăsăm deoparte. Continuăm la fel şi cu celelalte 3 Apoi, împletim câte două rulouri şi le punem în tavă.
Celelalte 2 părți le umplem și le taine că la melcișori
După ce i-am aşezat pe toţi în tăvi îi mai lăsăm 10 min să crească. În tot acest timp amestecăm cu o pensulă ingredientele pentru uns (gălbenuşurile, mierea si uleiul). Apoi, ungem cozonacii şi ii dăm la cuptor pentru 60 min.
Poftă bună
Comentarii
Trimiteți un comentariu