Peste gratar




Una dintre cele mai bune metode de a gati pestele este prin prajire pe gratar. Astfel, pestele isi pastreaza si majoritatea substantelor nutritive iar gustul si aroma sunt extraordinare. Iata cateva trucuri pentru a pregati cel mai bun peste la gratar .
Alege pestele potrivit pentru gratar
 Ar fi bine sa stii ca nu orice peste este bun de facut la gratar. Cei mai buni pesti pentru a fi pregatiti astfel sunt tonul, somonul, pestele-sabie, macroul si alti pesti care sunt destul de subtiri la capitolul talie. Este indicat sa alegi pestii subtiri, aproape plati, pentru a putea fi cuprinsi cum trebuie de caldura, ajutand astfel la prajirea uniforma pe gratar.
 Curata bine gratarul si unge-l cu ulei
Pestele are o carne foarte moale, care se va rupe usor daca va fi asezat pe o suprafata lipicioasa. Inainte de a incalzi gratarul, curata-l bine cu o perie de sarma, luand de pe suprafata pe care vei aseza pestele toate resturile care s-ar putea lipi de carnea alba. Unge apoi gratarul cu ulei, astfel incat sa nu se lipeasca de el, mai ales atunci cand vrei sa intorci pestele.
 ****Pregateste mai degraba bucati de peste decat un peste intreg
 Daca alegi sa pui pe gratar bucati de peste, fie jumatati sau portionate file, vei sti mai usor cand pestele este gata. Marginile se vor arde usor, iar aspectul partii din mijloc va fi vizibil schimbat la culoare atunci cand se apropie de momentul cand poate fi servit.
In cazul in care pui pestele intreg pe gratar, pune in interior bucati de lamaie: acestea nu doar ca ii vor da o aroma speciala, care ii va influenta gustul final, ci va permite si intrarea caldurii in interiorul pestelui. Acest lucru va ajuta la prajirea uniforma a pestelui si in interior.
 Marinarea pestelui inainte de a fi pus pe gratar - necesara sau nu?
 De cele mai multe ori marinarea carnii adauga un plus de gust produsului pe care il asezi pe farfurie. Insa nu este neaparat necesara o astfel de operatiune, mai ales atunci cand te grabesti.
Daca vrei neaparat sa marinezi pestele inainte de a-l aseza pe gratar, pregateste o marinata din vin sau suc de lamaie, ulei de masline, condimente si ierburi si lasa pestele sa stea cel putin o jumatate de ora. Insa inainte de a pune carnea pe gratar, nu uita sa o usuci cu un prosop de hartie.
In caz ca nu-l marinezi, presara deasupra sare si condimente si pune-l direct pe gratar.
 Tine aproape unt si suc de lamaie( sau ulei amestecat cu zeama de lămâie.
Atunci cand pestele este pe gratar, ar fi bine sa ai la îndemână ladolemono ( ulei amestecat cu zeama de lamaie) Vei putea unge pestele cu ele cat timp se prajeste, acest lucru ajutand gustul final al pestelui prajit. Ai grija insa cu untul: nu pune prea mult ca sa nu ia foc si sa-ti strice treaba. Pune pestele pe mijlocul gratarului
Aseaza bucatile de carne sau pestele intreg pe mijlocul gratarului, in locul unde caldura este cea mai mare. Evita locurile cu putina caldura si zonele care nu au sursa de caldura constante.
Pentru a fi cel mai bun, cel mai bine este ca pestele sa fie gatit la foc iute, la caldura mare. Aceasta il va ajuta sa ramana ferm si gustos, in timp ce focul mic il va usca mai mult.
******Incearca si metoda cu folia de aluminiu
Inainte de a-l pune pe gratar, inveleste pestele intr-o folie de aluminiu , dupa ce i-ai pus deasupra condimentele. Lasa-l putin mai mult pe gratar si intoarce-l pe toate partile, astfel incat sa se coaca uniform. Aceasta metoda nu numai ca pastreaza sucurile gustoase pe care pestele le lasa in timpul prajirii, ci si te ajuta sa nu iti murdaresti gratarul.
Recunoaste momentul cand pestele este gata facut
 Cea mai usoara modalitate de a afla daca pestele este facut este sa il incerci cu o furculita. Atunci cand este gata, carnea se va sfarama foarte usor.
De asemenea, te poti uita si la aspectul carnii: daca are o culoare mai deschisa, diferita decat culoarea initiala, atunci inseamna ca este pregatit pentru a fi mancat.



Comentarii

Postări populare