Paine integrala de secara
Paine de casa inseamna, in viziunea noastra, miros imbietor, gust delicios si ingrediente sanatoase. Vrei sa mananci si sa oferi familiei tale paine de casa pufoasa si frageda, fara aditivi, cu ingrediente naturale? Atunci pregateste-o cu mana ta, nu este greu deloc, iar rezultatul va incanta pe toti cei care vor gusta. Daca urmezi reteta de mai jos, vei avea pe masa paine de casa integrala cu faina de secara, o paine incredibil de pufoasa, care ramane proaspata mai multe zile la rand…sigur, daca scapa, ca prin minune, nemancata pe loc.
Ingrediente
320 ml de apa
220 g faina alba
330 g faina integrala de secara
30 ml ulei de masline
1 lingurita zahar brut
jumatate de lingurita de sare de mare
10 gr drojdie
Mod de preparare
Se amesteca faina alba si cea de secara cu apa calduta, se adauga uleiul, zaharul si drojdia si se framanta cateva minute.
Amesteca in aluat si sarea si apoi framanta timp de 10-15 minute, pana cand aluatul este legat si se desprinde de pe fundul vasului in care lucrezi.
Formezi din aluat o bila, il pui intr-un vas uns cu putin ulei si il lasi sa creasca, acoperit cu folie de plastic, pentru o ora.
Dupa ce aluatul a crescut, se scoate pe blatul de lucru (pudrat in prealabil cu putina faina), se modeleaza in forma dorita si se asaza viitoarea paine de casa intr-o tava de cozonac mare, pe care ai tapetat-o cu hartie de copt.
Se uda cu o pensula painea de casa pe partea superioara si se presara cu seminte de susan, de mac, de in sau de floarea soarelui, dupa bunul plac.
Se coace painea de casa la cuptorul preincalzit, pentru 30-40 de minute. Vei sti ca este gata in clipa in care ai sa vezi ca se rumeneste la suprafata.
Paine de casa integrala cu faina de secara se lasa sa se racoreasca inainte de a fi taiata si adusa la masa.
******Paine de casa integrala cu faina de secara
Vrei sa stii cum se face paine? Pentru painea de casa exista mai multe retete, diferenta intre ele fiind data de drojdie si de cantitatea de faina folosita la paine. Daca framanti cu mana, este posibil ca aceasta retete sa necesite putina apa calduta in plus. Acest lucru depinde si de faina folosita. Indiferent de reteta folosita insa, painea de casa la cuptor va umple casa de parfum ademenitor.
Apa calduta folosita pentru acest preparat are rolul de a-i accelera procesul de crestere.
Nu am adaugat inca de la inceput sarea pentru a nu veni in contact cu drojdia si a opri actiunea de cresterea a aluatului.
Aluatul de paine de casa integrala cu faina de secara poate fi modelat dreptunghiular, asa cum am facut noi in fotografie sau poti sa il impletesti in doua sau in trei, in functie de insipratie si de ocazie. De exemplu, o paine impletita va arata deosebit pe o masa de sarbatoare.
Am ales sa facem paine de casa cu drojdie uscata pentru ca reteta este mai simpla, drojdia uscata fiind un ingredient care are un termen de valabilitate mai mare, dar poti obtine paine de casa pufoasa si cu drojdie proaspata.
*****Stiai ca?
Secara este cunoscută ca sursa importanta de vitamine si minerale, un aliment energizant, nutritiv si purificator pentru organismul tau? Reteta de paine de casa facuta cu drojdie uscata si faina de secara este mai sanatoasa si foarte gustoasa.
Comentarii
Trimiteți un comentariu