Carne de porc cu crema

Carnea de porc este preferata tuturor
Astăzi am ales sa fac aceasta rețetă deoarece avem musafiri, aceasta rețetă se face cel mai bine în vas de lut , este un pic de munca la aceasta rețetădar se merita.
Dar hai sa vedem despre ce e vorba
Ingrediente
1,6 - 2 kg de carne de porc (piept cu coaste, ceafă) – bucată întreagă sau tăiată în două.
Marinada de iaurt cu usturoi:
150 gr. iaurt natur de calitate (cu min. 5% grăsime)
150 g smântână acrişoară cu min. 20% grăsime
3 căţei de usturoi (zdrobiţi)
zeamă de la 1/2 lămâie
2 linguriţe rase de sare
1 linguriţă piper negru proaspăt măcinat
1linguriţă boia dulce (paprika)
chimen seminţe
sare marină grunjoasă
puţin ulei de măsline sau de floarea-soarelui
3-4 morcovi
5-6 cartofi noi
Pentru crema
3-4 oua
200 Gr iaurt
1 lingura smântână
Sare
Apa călduță
Mod de preparare
Într-un castron amestecaţi iaurtul cu smântâna şi usturoiul zdrobit. Stoarceţi şi zeama de la 1/2 lămâie şi adăugaţi restul condimentelor.
Cum se marinează carnea de porc: distribuiţi marinada de iaurt peste cele două bucăţi de carne, ungându-le bine pe toate părţile. Acoperiţi tava cu folie de plastic şi daţi la rece pentru şase ore (peste noapte). A doua zi scoateţi tava din frigider cu măcar trei ore înainte de a pune friptura la cuptor. Este foarte important ca aceasta să ajungă încet la temperatura camerei, pentru a nu avea un şoc termic.
Înainte de a băga tava la cuptor stropiţi carnea cu puţin ulei de măsline şi presăraţi suplimentar sare grunjoasă şi chimen.
Încingeţi cuptorul la 170 C şi introduceţi tava cu carnea marinată (cu tot cu iaurtul de pe ea) şi cu o ceaşcă de apă călduţă. Acoperiţi cu folie de aluminiu. Setaţi primul interval de coacere la 90 de minute.
Între timp curăţaţi morcovii şi puneţi la înmuiat cartofii noi.
După primele 90 de minute scoateţi tava din cuptor şi adăugaţi morcovii tăiaţi în bastoane groase. Săraţi lejer şi adăugaţi o ceaşcă de apă în tavă. Acoperiţi tava din nou cu folia de aluminiu şi măriţi temperatura la 190 C. Următorul interval de coacere este de 30 de minute.
Adăugaţi cartofii noi în ultimele 30 de minute.
Apoi scoatem tava din cuptor și punem porții in vase de lut  Tot acum pune și ouăle batute cu iaurt , smântână și sare  Creşteţi temperatura la 220 C şi lăsați 15 minute până prinde o culoare aurie
Poftă bună!

Comentarii

Postări populare