Cozonac cu nuttela





Cozonaci cu nuttela
Incredibil de pufoşi şi buni. Au fost o surpriză chiar şi pentru mine, care am încercat aproape totul. Sunt foarte mulţumită şi de azi înainte nu voi mai folosi oua la cozonac.
Ingrediente:
1 kg făină de grâu albă
1 cana lapte
Sucul de la 2 portocale
1 căna zahăr alb
Sare
2 esenţe rom (vanilie, coajă de lămâie)
1/2  căn ulei de floarea soarelui - 1 lingura pt uns
2 plicuri de drojdie praf.
1 borcan nuttela
Mod de preparare:
Se procedează la fel ca aici „Cozonaci accesibili oricui” dar am să pun reţeta oricum.
Se cerne făina de mai multe ori. Se pune laptele la încălzit (Esenţial: atenţie mare să fie doar cald NU fierbinte).
Se pune drojdia într-un bol, se adaugă sarea şi se pune din apa călduţă să se moaie; după care se toarnă peste făina începând să frământăm. Adăugăm din lapte călduţ puţin câte puţin. Este posibil ca făina ta să aibă o consistenţă diferită de a mea. De aceea nu pot să-ţi zic să torni tot laptele  dintr-o dată. Adăugăm cât este necesar pentru a face o cocă elastică destul de consistentă. Nu foarte tare că va trebui modelată.
Frământă cel puţin 15-20 de minute şi apoi începe să pui din ulei, pe rând, (nu tot odată). Pui un pic frămânţi, din nou alt pic (să nu se prinde de mâini), frămânţi şi tot aşa până termini uleiul. Alte 15-20 minute circa. Eu frământ chiar şi 1 oră, 1 oră jumate în total. Acoperă şi pune aluatul undeva la cald (NU PE SOBĂ, dacă e prea cald se acreşte coca). Eu îl pun lângă calorifer sau în pat dacă sunt la ţară. Lăsă să crească până îşi dublează volumul. Poate dura de la 30 la 60 minute. Depinde de ambient şi de cantitate.
Când a crescut împarte aluatul în 2 porţii egale şi începe să modelezi cum doreşti. Se întinde 1 foaie sau 2 de circa 3 mm, se pune umplutura se rulează. Laşi la crescut (din nou, ESENŢIAL) cam 30 de minute. Dacă vezi că nu creşte poţi prelungi timpul. Nu exagera pentru că va creşte şi în cuptor şi nu e bine deloc cum se crede.Cu 5 minute înainte de a introduce la cuptor se aprinde cuptorul să se încălzească. Dă la cuptor (temperatura 200-220 grade) vreme de 45-50 de minute. Fixează ceasul să nu uiţi. După 10 minute micşorează flacăra reducând temperatura la 180 grade (nu prea mică). Dacă ai alţi cozonaci începe să-i modelezi.  Se încearcă cu scobitoarea (eu am unele foarte lungi). Dacă rămâne ceva lipit pe scobitoare se mai lasă 10 minute si se incearca din nou (cu scobitoarea).
******
Un secret ce m-a învăţat mama: dacă tava e grea, prea mult, când o scoţi din cuptor înseamnă că nu e copt cum trebuie. Sună absurd dar te asigur că am notat de multe ori că este chiar aşa (valabil şi pt. chec, pandişpan, pâine). Practic greutatea nu ar trebui să scadă când se coc dar se simte diferenţa. Încearcă.
Uite aşa fac eu cozonacii la ţară, mama m-a-nvăţat.

Comentarii

Postări populare