Jumari de porc cu iaurt
Jumari de porc
Masa traditionala romanesca de Craciun cuprinde sarmale, mamaliguta, carnati, si printre altele, jumari de porc. Jumarile se fac din slanina cu carne care se prajeste pana se topeste toata grasimea. Pe la tara sunt nelipsite dupa taierea porcului. Mie mi a adus măcelarul 1/2 porc așa că am trecut repede la lucru chiar daca eu sunt la dieta am făcut pentru ai mei
Sunt foarte usor de facut. Aveti grija cand le faceti pentru ca s-ar putea ca intreaga casa sa miroasa a jumari dupa aceea.
Stim cu totii ca nu sunt indicate datorita colesterolului dar, vorba aceea, o data pe an e Craciunul, si eu zic ca ne putem permite o jumara prajita bine, cu sare si ceapa rosie, macar o data pe an.
Se servesc ca aperitiv la masa de Craciun.
Dar hai că am povestit destul hai sa vedem despre ce e vorba Ingrediente
1 kg, carne grasa cu slanina
100 ml apa
sare - dupa gust
piper
Oregano
Sos de iaurt
300 Gr iaurt
1lamie
Mod de preparare
Facem jumarile din slanina mai carnoasa sau din carne de porc (de lucru) mai grasa.
Taiem carnea in bucatele potrivite de mancat.
Jumari de porc Jumari de porc
Intr-un tuci punem carnea si apa. Punem pe foc si lasam sa se clocoteasca, cu capac, cam cinci minute.
Jumari de porc Jumari de porc
Dam capacul la o parte si lasam carnea sa fiarba. Jumarile sunt gata cand grasimea s-a topit de pe carne. La mine a durat cam 40 de minute. Dupa ce sunt gata le scoatem din grasime cu o spumiera.
Se lasa sa se raceasca si se presara cu sare, piper și oregano dupa gust.
Amestecam iaurt cu zeama de lămâie și servim cu jumari
Pofta buna!
Sfaturi:
Dupa ce ati scos jumarile din tuci puneti grasimea intr-un borcan la loc rece. Se va intari formandu-se untura pe care o folosim la cozonac, prajituri sau friptura.
Comentarii
Trimiteți un comentariu