Chifteluțe dietetice
Iti spun din capul locului ca nu sunt cele mai aspectuoase chiftelute din cate exista pe lumea asta, dar cu siguranta sunt unele dintre cele mai gustoase din cate am mancat vreodata. Iar daca mai pui la socoteala si ca sunt dietetice si foarte usor de preparat la cuptor, chiar nu le gasesc cusur nici macar in infatisarea imperfecta .De ce spun ca sunt dietetice? Deoarece contin carne slaba, multe legume si nu sunt prajite, ci sunt coapte la cuptor. Iti dai seama ca in acest fel scapi si de mirosul pregnant de chiftele si nici nu stai zeci de minute in picioare, in fata aragazului. Cat despre legumele din compozitie, rolul lor este sa pastreze chiftelele suculente si moi chiar si dupa racire. Daca ti-am starnit curiozitatea sau macar pofta, hai sa vezi cum le-am preparat.
Ingrediente
1 kg carne de vitel (asta am folosit eu astazi, dar le-as fi putut prepara si din carne de pui, curcan, porc slab sau chiar peste);
3 cepe mari taiate julien;
2-3 linguri de ulei;
100 ml apa;
2 dovlecei mici sau unul mai maricel;
3 felii de paine inmuiate in apa sau lapte rece;
1 cartof mediu curatat;
3-4 catei de usturoi;
2-3 oua (daca sunt mari, poti folosi doar 2 bucati, prea multe oua sunt adesea unul dintre motivle intaririi chiftelelor si nu cred ca iti doresti acest lucru);
sare si piper.
Mod de preparare
Eu nu cumpar niciodata carnea gata tocata, prefer sa o toc acasa, dupa ce o spal si o curat bine de tot, asa ca am inceput prin a o curata si a o pregati pentru tocat. Am curatat si cele 3 cepe si dupa ce le-am taiat julien le-am pus la inabusit intr-o tigaie cu capac in care am adaugat vreo 2 linguri de ulei si putina apa. Intre timp, am curatat si am taiat cubulete cartoful, am spalat cei doi dovlecei, am curatat cativa catei de usturoi (poti pune mai multi chiar, daca iti plac ciftelele mai usturoiate) si am pus la inmuiat feliile de paine intr-un castronel cu lapte rece (eu le pun cu tot cu coaja, daca aceasta este subtire).
Dupa ce s-a inmuiat ceapa, am scurs-o bine de excesul de lichid. La fel am procedat si cu cele 3 felii de paine pe care le-am stors bine de tot de laptele in care au stat la inmuiat. Apoi am trecut toate ingredientele pregatite prin masina de tocat. La final, am amestecat bine compozitia obtinute, am incorporat 3 oua micute si am potrivit totul de sare si piper.
Din cauza dovleceilor si a cepei inabusite compozitia obtinuta a fost cam moale, motiv pentru care n-am putut modela prea frumos chiftelutele.
Ingrediente
1 kg carne de vitel (asta am folosit eu astazi, dar le-as fi putut prepara si din carne de pui, curcan, porc slab sau chiar peste);
3 cepe mari taiate julien;
2-3 linguri de ulei;
100 ml apa;
2 dovlecei mici sau unul mai maricel;
3 felii de paine inmuiate in apa sau lapte rece;
1 cartof mediu curatat;
3-4 catei de usturoi;
2-3 oua (daca sunt mari, poti folosi doar 2 bucati, prea multe oua sunt adesea unul dintre motivle intaririi chiftelelor si nu cred ca iti doresti acest lucru);
sare si piper.
Mod de preparare
Eu nu cumpar niciodata carnea gata tocata, prefer sa o toc acasa, dupa ce o spal si o curat bine de tot, asa ca am inceput prin a o curata si a o pregati pentru tocat. Am curatat si cele 3 cepe si dupa ce le-am taiat julien le-am pus la inabusit intr-o tigaie cu capac in care am adaugat vreo 2 linguri de ulei si putina apa. Intre timp, am curatat si am taiat cubulete cartoful, am spalat cei doi dovlecei, am curatat cativa catei de usturoi (poti pune mai multi chiar, daca iti plac ciftelele mai usturoiate) si am pus la inmuiat feliile de paine intr-un castronel cu lapte rece (eu le pun cu tot cu coaja, daca aceasta este subtire).
Dupa ce s-a inmuiat ceapa, am scurs-o bine de excesul de lichid. La fel am procedat si cu cele 3 felii de paine pe care le-am stors bine de tot de laptele in care au stat la inmuiat. Apoi am trecut toate ingredientele pregatite prin masina de tocat. La final, am amestecat bine compozitia obtinute, am incorporat 3 oua micute si am potrivit totul de sare si piper.
Din cauza dovleceilor si a cepei inabusite compozitia obtinuta a fost cam moale, motiv pentru care n-am putut modela prea frumos chiftelutele.
Desigur ca as fi putut sa o ajustez cu putin pesmet, dar cum pornisem sa fac chiftele cat mai dietetice pe care le voiam si suculente, a trebuit sa ma descurc si asa. Am facut niste guguloaie maricele si le-am asezat rand pe rand in tava cuptorului, destul de inghesuite, stiind ca vor scadea destul de mult in timpul coacerii. Din cantitatile de mai sus mi-a iesit o tava mare si una mai micuta pe care le-am tinut in cuptorul preincalzit la 200 grade timp de 45 minute.
la un moment dat, chiftelele incep sa lase destul de mult lichid care incepe sa se inchege Acela este momentul in care am deschis cuptorul si le-am separat cu ajutorul unei furculite, apoi le-am mai lasat pret de vreo 10-15 minute in cuptor, pana s-au rumenit binisor.
Am facut cateva si prajite in ulei.
Aceasta este reteta mea de chiftelute usoare si suculente, care pot fi consumate chiar si de catre cei care tin regim, sunt la dieta sau pur si simplu vor sa adopte o alimentatie mai sanatoasa, fara prajeli si grasimi. Le poti servi cu o salata, cum vom face si noi, sau cu orice alta garnitura iti este pe plac. Pofta buna!
Aceasta este reteta mea de chiftelute usoare si suculente, care pot fi consumate chiar si de catre cei care tin regim, sunt la dieta sau pur si simplu vor sa adopte o alimentatie mai sanatoasa, fara prajeli si grasimi. Le poti servi cu o salata, cum vom face si noi, sau cu orice alta garnitura iti este pe plac. Pofta buna!
Comentarii
Trimiteți un comentariu