Paine crocanta

Painea crocanta cu miez moale, ne aduce aminte de bunica care făcea pâine  în fiecare zi
Ingrediente
1 kg faina
50 gr drojdie
putina sare
o lingurita zahar
50 gr unt
500 ml apa
Mod de preparare:
Dizolva drojdia in putina apa calduta, apoi amestec-o cu sarea, zaharul si cateva linguri de faina. Lasa maiaua la crescut in jur de 15-20 de minute.
Pune-o apoi intr-un bol, adauga restul de faina, untul si apa calda si framanta foarte bine, ca sa nu se formeze cocoloase. Daca aluatul continua sa ti se prinda de maini, mai pune faina. Acopera ligheanul cu un prosop si tine aluatul intr-un loc caldut.
Dupa o ora, timp in care si-a dublat volumul, pune-l pe masa infainata si mai framanta-l cateva minute.
Apoi trece cu sucitorul peste el de cateva ori, ca sa obtii o foaie de aluat.
Ruleaz-o dintr-un capat in altul si pune-o intr-o tava, tapetata cu hârtie de copt
Cresteaza painea cu un cutit si unge-o cu putin unt.
Baga tava in cuptorul incins la 170 de grade  pentru circa 50-60 de minute.
συστατικά:
1 κιλό αλεύρι
50 γρ μαγιά
λίγο αλάτι
ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
50 γραμμάρια βουτύρου
500 ml νερο ζεστό
Προετοιμασία:
Διαλύουμε τη μαγιά σε ζεστό νερό και στη συνέχεια το ανακατεύουμε με αλάτι, ζάχαρη και μερικές κουταλιές της σούπας αλεύρι. Αφήστε τιν μαγιά  να μεγαλώσει περίπου 15-20 λεπτά.
Στη συνέχεια το βάζουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, το βούτυρο και το ζεστό νερό και ζυμώνουμε πολύ καλά, έτσι ώστε να μην ζβωλυαζι Αν η ζύμη συνεχίσει να πιάσει τα χέρια σας, βάλτε το αλεύρι. Καλύψτε τη λεκάνη με μια πετσέτα κε βάλουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος. για μια ώρα, όταν διπλασίασε , το έβαλουμε  στο τραπέζι με αλεύρι και ζυμώνονται για λίγα λεπτά.
Τραβήξτε το από το ένα άκρο στο άλλο και τοποθετήστε το σε ένα ταψί
με το χαρτί ψησίματος
Χαράξουν το ψωμί με ένα μαχαίρι και το αλείφουμε με λίγο βούτυρο.
Ψήστε το ταψί στον θερμαινόμενο φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου 50-60 λεπτά.

Comentarii

Postări populare