Gem de mere

Merele sunt fructele preferate de majoritatea iar gemul bine preparat poate face deliciul zilelor de iarnă. Se potriveşte de minune la clătite, prăjituri sau pur şi simplu întinsă pe pâine. Varietatea  este atâta de mare încât fiecare gospodină poate să găsească macar o rețetă in care sa poată fi folosit acest delicios gem de mere
Ingrediente
5 kg mere,
2 kg zahăr,
zeama de la 2 lămâi,
1-2 batoane de scorţişoară, opţional.
1 lingura ulei
Mod de preparare
Merele se spală bine și se curăță de coajă. Se dau pe răzătoarea mare. În cazul în care dispuneţi de un robot de bucătărie le tăiaţi în jumătăţi, scoateţi cotorul şi le daţi prin robot.
Se așază într-un vas mai mare, se stropesc cu zeamă de lămâie și se împrăștie peste ele zahărul. Se adaugă scorțișoară. Se pun în frigider timp de 2-3 ore pentru că fructele să lase suc. Lămâia pusă peste merele răzuite le va împiedica să se oxideze.
După ce au lăsat zeama, se pun într-o craţită cu fundul gros pe fundul căruia s-au pus preventiv câteva picături de ulei. Se dau la foc mic și se amestecă din când în când, să nu se lipească de vas. Este gata când gemul are consistență și merele au căpătat un aspect sticlos
Gemul de mere se pune fierbinte în borcane. Borcanele trebuie să fie perfect curate și uscate.
ATENŢIE : Aşezaţi borcanele înainte de a le umple pe ceva metaslic, fie o lamă de cuţit, fie o tavă de metal. Aceasta va prelua căldura şi borcanele nu vor crăpa.
Presărăm imediat puțin zahăr în fiecare borcan și le introducem în cuptorul încins, după ce am stins focul. Zahărul caramelizat formează o peliculă care va proteja gemul.
Când pelicula s-a întărit, se scot borcanele și se inchd ermetic cu capac sau celofan. Se învelesc bine și se lasă să se răcească încet.
 

Comentarii

Postări populare