Musaca
Musacaua (greaca μουσακάς, romana musaca; turca musakka; slavă sudică: мусака/musaka, araba musaqqaʿa) este un aliment prezent în special în bucătăria țărilor din Balcani și Orientul Îndepărtat
Cuvântul musaca vine din arabă și înseamnă servit rece. În limba română a ajuns din limba Greacă. Varianta grecească a acestui fel de mâncare este dealtfel și versiunea care s-a impus în gastronomie.
Tradițional, musacaua este pregătită din straturi de carne tocată (sau mărunțită cu cuțitul) de miel sau orice altă carne rosie în alternanță cu felii de vânătă prăjită sau cartof, cu felii de tomate și sos alb. Ingredientele se pun într-un vas adânc și larg, se coc în cuptor și produsul, musacaua, se servește bucăți mari, permițând să se observe alternanța straturilor de legume și de carne.
În versiunea turcească, musacaua nu se prezintă în straturi. Musacaua turcească este pregătită din legume fierte în aburi sau prăjite, vinete, ardei gras, rosie ceapă, toate amestecate cu carne tocată. Este servită cu sos de iaurt și pilaf de orez. În versiunea originală, arăbească, musacaua este un fel de mâncare servit rece, un fel de salată compusă în principal din tomate și vinete, și este servită la începutul mesei, ca antreu. În versiunea sa balcanică, adică în Bulgaria, România, Croația, Muntenegru, Serbia, Macedonia, acest fel de mâncare poate fi gătit și cu cartofi, în loc de vinete. Sunt cunoscute și variante în care stratul de legume este compus din dovlecei, morcovi și cartofi.
Cu toate că are un nume arăbesc, în general este considerată un fel de mâncare de proveniență grecească.
În varianta standard de musaca, cea care se prezintă în straturi delimitate, stratul de bază este din vinete prăjite în ulei de măsline, stratul de mijloc este compus din carne, de obicei de miel, pregătită înainte prin prăjire cu ceapa , usturoi) tomate și ierburi aromatice (dafin, cimbru, oregano) și alte condimente ( nucșoară, condimente arăbești, piper negru), iar ultimul strat este de fapt un sos bechamel sau un alt sos pe bază de ou și smântână – probabil sub influența bucătăriei Grecești de la începutul secolului al XXlea. Cele trei straturi sunt așezate frumos într-un vas tapetat cu unt și pus în cuptor, pentru a se coace, până când stratul de deasupra capătă o culoare caramel, ceea ce nu durează mult pentru că celelalte două straturi au fost gătite în prealabil.
În sosul bechamel untul poate fi înlocuit cu smântână. În zona Balcanilor stratul de deasupra este în general format dintr-un sos cu ou și smantana, îngroșat cu brânză rasă, cașcaval ras sau pesmet.
Ingrediente
300 gr orez;
2 kg de cartofi;
750 ml de apa;
1 ceapa;
1 legatura ceapa verde;
1 ardei gras;
1 morcov;
5 rosii;
1 lingura de patrunjel verde, tocat;
1 lingura de marar verde, tocat;
6 linguri ulei pentru prajit;
20 gr margarina vegetala, pentru uns tava.
Pentru sos
1 lingurita boia de ardei
lingurita de piper macinat
1 lingurita de busuioc, tocat
1 lingurita de oregano, tocat
250 ml vin alb
Smântână de soia
Mod de preparare
Tocati ceapa verde si puneti-o intr-un bol. Tocati ceapa uscata si adaugati-o peste ceapa verde. Decojiti rosiile cu ajutorul unui cutit special de curatat legume, dupa care tocati-le si puneti-le intr-un bol.
Tocati morcovul si adaugati-l si pe acesta intr-un bol. Tocati ardeiul gras, marunt, si adaugati-l intr-un bol. In final, tocati mararul si patrunjelul si puneti-le deoparte pe farfurioare. In acest moment aveti toate ingredientele pregatite si puteti prepara umplutura de orez cu legume.
Intr-un wok sau intr-o tigaie adanca, turnati uleiul si adaugati ceapa sa se rumeneasca, la foc mediu. Cand ceapa a devenit translucida, adaugati morcovul si ardeiul gras, si rumeniti totul 2 minute.
Adaugati apoi si rosiile si mai fierbeti toate legumele 2-3 minute. Adaugati orezul si amestecati bine. Turnati cei 750 ml de apa in wok, adaugati sarea si piperul, dupa care lasati sa fiarba la foc mic, 20-25 de minute.
Dupa ce a fiert orezul, adaugati mararul si patrunjelul, amestecati si stingeti focul. Lasati-l sa se racoreasca si pregatiti cartofii. Curatati si taiati cartofii felii subtiri pe lungime si lasati-i deoparte intr-un bol.
Intr-o tigaie puneti ulei din belsug si adaugati cartofii sa se rumeneasca pana cand capata o culoare aurie. Dupa ce s-au rumenit, scoateti-i la scurs, intr-o strecuratoare.Cat se scurg cartofii preparati sosul. Puneti intr-un bol vinul și smântână de soia, Adaugati condimentele si amestecati bine pana se omogenizeaza compozitia.
In mai multe boluri de pământ adaugati un cub de margarina vegetala (sau unt, daca nu tineti post) si ungeti bine tava, dupa care asezati primul strat de cartofi.
Peste cartofi adaugati orezul cu legume si intindeti-l uniform pe intreaga suprafata. Puneti si urmatorul strat de cartofi, peste care adaugati sosul, cu o lingura, pana se acopera uniform intreaga suprafata.
Introduceti tava la cuptor si lasati sa se coaca la 200 de grade, timp de 25-30 de minute, pana se rumeneste la suprafata
Dupa ce s-a facut, o scoateti si o lasati sa se racoreasca 10 minute, dupa care se poate servi cu muraturi sau salata de telina, morcov si mar.
Comentarii
Trimiteți un comentariu