fasole batuta
Acest preparat tradiţional românesc se găteşte uşor diferit în funcţie de zona din care provine. Reţeta moldovenească are multă ceapă şi este foarte gustoasă, excelentă pentru posturi şi în zilele răcoroase. Fasolea bătută este una dintre cele mai săţioase mâncăruri româneşti şi este preferată de toată lumea, mai ales atunci când este servită alături de murături făcute tot în casă.
Prepararea fasolei poate fi un proces destul de greu de realizat, dar merită tot efortul. Secretul este să nu uitaţi să lăsaţi fasolea la înmuiat, va fierbe mult mai uşor şi mai rapid. În plus, cine are un blender vertical se poate bucura enorm, căci i se va uşura foarte mult munca. Iată o reţetă de fasole bătută reţeta moldovenească ce vă va lăsa gura apă şi veţi dori o nouă porţie.
Ingrediente:
500 gr fasole uscata
5 Cepe
1 Morcov
3-4 linguri Bulion
1 căpățână usturoi
5-6 linguri ulei
Sare
Piper
Mod de preparare:
Fasolea curatata, spalata, o punem de seara la umflat; a doua zi aruncam apa si o punem la fiert cu apa rece si capac; cand boabele incep sa pocneasca, scurgem fasolea, o spalam cu apa rece, o punem din nou la fiert cu apa fierbinte, adaugam 3 cepe tocate marunt, morcovul ras pe razatoarea cu ochiuri mici, 1 lingurita de sare si lasam sa fiarba incet foarte bine; dupa acest timp,scurgem fasolea fara sa aruncam apa, punem fasolea intr-un bol impreuna cu usturoiul curatat si pasam cu blenderul vertical; dupa aceasta operatie, mixam fasolea adaugand cate putin ulei de masline si sare daca mai e nevoie dupa care o lasam deoparte;
In acest timp, in tigaia cu ulei de floarea soarelui incins, calim restul de ceapa tocata foarte marunt, adaugam bulionul, putina sare si putin piper;
Pe o farfurie punem un disc de mamaliguta, deasupra fasolea iar peste fasole ceapa prajita. Sau punem fasolea in boluri cu ceapa deasupra si servim cu mamaliguta si muraturi sau cu paine prajita.
Comentarii
Trimiteți un comentariu