halva cu nuca
halva cu nuca
Υλικά
200 γρ. σιμιγδάλι120 γρ. ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο150 γρ. αμύγδαλα λευκά , ολόκληρα400 γρ. νερό200 γρ. ζάχαρη1 λεμόνι, το ξύσμακανέλα για πασπάλισμα
Ρίχνουμε το λάδι, το σιμιγδάλι και τα αμύγδαλα σε μια κατσαρόλα και τοποθετούμε σε πολύ χαμηλή φωτιά. Ανακατεύουμε συνεχώς με μια κουτάλα για 30-40 λεπτά. Το αργό καβούρδισα είναι που κάνει το χαλβά λευκό. Ζεσταίνουμε σε μια άλλη κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη, μέχρι αυτή να λιώσει. Μόλις συμβεί αυτό αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το ξύσμα και αδειάζουμε το σιρόπι αργά μέσα στην κατσαρόλα με το σιμιγδάλι, ενώ παράλληλα ανακατεύουμε με μια κουτάλα, προσέχοντας να μην καούμε γιατί θα πιτσιλάει. Δυναμώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να απορροφηθεί το σιρόπι και να γίνει ένα σφιχτό και στεγνό μείγμα που ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Αδειάζουμε το χαλβά σε μια φόρμα της αρεσκείας μας ή σε ατομικά φορμάκια και τον αφήνουμε να κρυώσει καλά. Ξεφορμάρουμε, πασπαλίζουμε με κανέλα και σερβίρουμε.
Halvă tradițională, de casă, pe bază de ulei, gris, zahăr și apă. Acesta este un desert clasic de casă, făcut cu câteva ingrediente de bază și este foarte preferat ca post de repaus în post.
ingrediente
200 gr griș
120 ml ulei de măsline sau ulei de floarea-soarelui
150 gr migdale albe, întregi sau nuci
400 ml apă
200 gr zahăr
1 lămâie
scorțișoară pentru decor
Mod de preparare
Se toarnă uleiul, grisul și migdale într-o cratiță și se pun la foc foarte mic. Se amestecă în mod constant cu o lingura timp de 30-40 minute. Ritmul lent de prăjire este ceea ce face halvaua alba. Se pune in alta cratiță apă cu zahăr și se fierbe până se topește zahărul. Odată ce acesta este topit se adauga coaja si se toarna siropul încet în oala cu grișul timp ce se amestecă cu o lingură, având grijă să nu stropiți , sa nu vă ardeți și se amestecă în mod constant până când siropul absorbit și să devină un amestec strâmt, uscat este dezlipită de pereții vasului.Se toarnă halva pe o formă de alegere sau în forme individuale și se lasă să se răcească bine. Scoatem din forma se presara cu scortisoara si se serveste
Ρίχνουμε το λάδι, το σιμιγδάλι και τα αμύγδαλα σε μια κατσαρόλα και τοποθετούμε σε πολύ χαμηλή φωτιά. Ανακατεύουμε συνεχώς με μια κουτάλα για 30-40 λεπτά. Το αργό καβούρδισα είναι που κάνει το χαλβά λευκό. Ζεσταίνουμε σε μια άλλη κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη, μέχρι αυτή να λιώσει. Μόλις συμβεί αυτό αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το ξύσμα και αδειάζουμε το σιρόπι αργά μέσα στην κατσαρόλα με το σιμιγδάλι, ενώ παράλληλα ανακατεύουμε με μια κουτάλα, προσέχοντας να μην καούμε γιατί θα πιτσιλάει. Δυναμώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να απορροφηθεί το σιρόπι και να γίνει ένα σφιχτό και στεγνό μείγμα που ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Αδειάζουμε το χαλβά σε μια φόρμα της αρεσκείας μας ή σε ατομικά φορμάκια και τον αφήνουμε να κρυώσει καλά. Ξεφορμάρουμε, πασπαλίζουμε με κανέλα και σερβίρουμε.
Halvă tradițională, de casă, pe bază de ulei, gris, zahăr și apă. Acesta este un desert clasic de casă, făcut cu câteva ingrediente de bază și este foarte preferat ca post de repaus în post.
ingrediente
200 gr griș
120 ml ulei de măsline sau ulei de floarea-soarelui
150 gr migdale albe, întregi sau nuci
400 ml apă
200 gr zahăr
1 lămâie
scorțișoară pentru decor
Mod de preparare
Se toarnă uleiul, grisul și migdale într-o cratiță și se pun la foc foarte mic. Se amestecă în mod constant cu o lingura timp de 30-40 minute. Ritmul lent de prăjire este ceea ce face halvaua alba. Se pune in alta cratiță apă cu zahăr și se fierbe până se topește zahărul. Odată ce acesta este topit se adauga coaja si se toarna siropul încet în oala cu grișul timp ce se amestecă cu o lingură, având grijă să nu stropiți , sa nu vă ardeți și se amestecă în mod constant până când siropul absorbit și să devină un amestec strâmt, uscat este dezlipită de pereții vasului.Se toarnă halva pe o formă de alegere sau în forme individuale și se lasă să se răcească bine. Scoatem din forma se presara cu scortisoara si se serveste
Comentarii
Trimiteți un comentariu