Pâine pufoasa





Bună, gospodinelor! Am ajuns la această rețetă de paine de casă pufoasă după mai multe încercări și tentative mai mult sau mai puțin reușite de a face pâine acasă. Înainte să începem, trebuie să vă spun că pâinea iese absolut demențială: pufoasă, aromată, sățioasă! Asta, dacă urmații pașii simpli ai rețetei noastre de pâine.
Cum se face painea de casă?
În primul rând, cu multă dragoste. Cu mici modificări și ajustări la rețeta originală, cred ca am ajuns la rețeta perfectă de pâine de casă.
Nu în ultimul rând, o pâine de casă gustoasă și sănătoasă se face cu cele mai bune ingrediente. Da! Ingredientele contează, de la făină, până la sare. Așadar:
Făina pentru pâine de casă – numărul făinii reprezintă cantitatea de gluten; este indicat să folosiți o făină cu cât mai mult gluten, deci cu un număr mai mare
Drojdia – nu folosiți drojdie instant sau la plic, nu vă garantez că veți coace o pâine bună; eu folosesc drojdia proaspătă Secretul Bunicii întotdeauna
Zahărul – eu am folosit zahăr brun; este mai sănătos
Uleiul – cel presat la rece  este mult mai sănătos
Sarea – vă recomand sarea de mare fără iod și antiaglomerant
Ingrediente
1 Kg Faină albă 650
25 gr Drojdie proaspătă
1 lingură Zahăr
4 linguri Ulei de măsline
3 lingurițe Sare
700 ml Apă călduța
Mod de preparare
Amestecăm într-un bol mare o cană de făină cu zahărul și drojdia ruptă bucățele și adăugăm apa călduta
Amestecăm bine cu un tel și lăsăm să crească maiaua pentru pâinea de casă timp de 15 minute.
După ce au trecut cele 15 minute, adăugăm cele 4 linguri de ulei, sarea și făina treptat, amestecând continuu cu telul.
În momentul în care aluatul de pâine se leagă, începem să îl frământăm cu mâna, incorporând toată făina în aluat.
amestecare ingr
Frământăm vreo 2-3 minute, după care așezăm aluatul pentru pâinica de casă într-un vas, care a fost uns în prealabil cu ulei.
framantare aluat paine de casa
Acoperim vasul cu o folie de plastic și lăsăm aluatul la crescut timp de 40 de minute, timp în care își dublează mărimea. Eu am folosit vasul special pentru aluaturi de la Tupperware care are și capac. Nu este foarte ieftin, dar ajută într-adevăr aluatul să crească foarte bine.
punerea aluatului de paine la crescut
Scoatem aluatul de pâine din vas și ne bucurăm cât de tare a crescut (semn că vom face o pâine de casă pufoasă și delicioasă) 🙂
aluatul de paine a crescut
Punem aluatul pe o suprafață presărată cu făina, îl taiem în două părți egale pe care le frământăm preț de 2-3 minute, nu mai mult.
scoaterea aluatului de paine din vas
Cu cele două mâini dibace formăm două painici
Așezăm pâinile în tăvi speciale de copt nu înainte de a le unge cu ulei
Așezăm tăvile la loc cald pentru 15 minute, înainte de a le pune la cuptor, pentru ca pâinile să mai crească. Ele vor deveni astfel mai pufoase. Eu le las pe aragaz cu focul aprins în cuptor și ușa ușor deschisă.
lasam painile de casa sa crească în tava
Se pune pâinea de casă în cuptor la copt timp de 50-60 de minute la foc mediu (220°C), până se rumenește bine.
painile de casa sunt gata
După ce este gata, scoatem pâinea din tăvi și o ungem cu unt, ca să devină coaja moale și să nu se întărească.
painile de casa se ung cu unt pe coaja
Pâinea de casă se învelește într-un prosop curat și se ține așa timp de 2-3 ore (asta dacă reușiți să îi rezistați), după care se poate devora. La cât este de bună această rețetă de pâine, cu siguranță o să vă pară rău că ați făcut doar una.
Pofta bună!!!!!
Multumesc pentru vizita și te mai aștept!!!

Comentarii

Postări populare