Grisine sau baghete cu ovăz
Reteta de grisine sau baghete de casa cu faina integrala si ulei de masline. Baghetele din faina bio realizate in casa vor face deliciul tuturor meselor. Sunt autentice, delicioase, sanatoase, usor de pregatit! Pot fi pregatite pentru mesele dvs zilnice, de week-end, pentru calatorii, pentru pachetul de scoala ori gradinita al copiilor ori pentru mese festive!
Ingrediente:
250 gr faina alba bio
300 gr faina integrala de grau (secara, hrisca, ovaz sau alt sortiment de faina sanatoasa care sa dea senzatia de satietate rapid fara sa ridice glicemia);
60 ml ulei de masline;
sare de Himalaya dupa gust;
30 gr zahar brun sau zahar din cocos;
9 - 15 gr drojdie de bere - cititi eticheta drojdiei;
200 ml apa călduță
Mod de pregatire
Pregatiti toate ingredientele la temperatura bucatariei. Frecati drojdia cu zaharul intr-un castronel pana se lichefiaza, apoi diluati cu 2-3 linguri de apa călduță.
Dizolvati sarea in apa calduta (circa o cana de 200 ml), amestecand bine. Framantati un aluat elastic si neted din faina bio de grau la care adaugam si un tip de faina integrala din sortimentul preferat (hrisca, ovaz, secara, etc..) (la nevoie, se pot adauga 1-2 linguri in plus), drojdia dizolvata, uleiul de masline si apa cu sare turnata in fir subtire. Daca framantati manual, faina se pune intr-un castron, adaugati drojdia, uleiul si apa cu sare putin cate putin, pe masura ce se framanta. Aluatul trebuie sa fie neted si sa se desprinda de pe maini. Mai puneti apa dupa caz ori faina pentru a ajunge la consistenta ideala a luatului.
Ungeti un castron cu ulei de masline si asezati aluatul framantat in acesta, dupa ce ii dati o forma de bila. Presarati cu putina faina de grau dur. Castronul se infoliaza cu folie alimentara si se lasa intr-un loc caldut si ferit de curent sa creasca timp de o ora. Aluatul crescut va fi plin de basicute de aer.
Rasturnati aluatul pe planul de lucru presarat cu faina de grau dur (sau cu malai extrafin). Modelati cu palmele intr-un dreptunghi cu grosimea de aproximativ 1 cm si il ungeti pe suprafata cu putin ulei de masline, il presarati cu malai sau faina de grau dur, apoi il taiati cu un cutit sau cu rola de patiserie fasii cu latimea de aproximativ 1 -2 cm.
Daca doriti, baghetele se pot modela in forma de spirala, rasucindu-le, daca nu, se aseaza pur si simplu in tava acoperita cu hartie de copt si le dati la cuptorul preincins la 200 de grade Celsius pentru 20 de minute.
Grisinele se vor colora usor atunci cand sunt coapte, au gustul pe care ni-l amintim fiecare, putin sarat, putin dulceag, sunt crocante si gustoase. Faptul ca adaugati faina integrala va face ca mesele dvs sa fie mai sanatoase. In plus, baghetele vor tine mai mult de foame si ajuta la o alimentatie bogata in fibre si carbohidrati complecsi cu eliberare prelungita!
Pofta buna!!!
Mulțumesc pentru vizită și te mai aștept!!!!!
Ingrediente:
250 gr faina alba bio
300 gr faina integrala de grau (secara, hrisca, ovaz sau alt sortiment de faina sanatoasa care sa dea senzatia de satietate rapid fara sa ridice glicemia);
60 ml ulei de masline;
sare de Himalaya dupa gust;
30 gr zahar brun sau zahar din cocos;
9 - 15 gr drojdie de bere - cititi eticheta drojdiei;
200 ml apa călduță
Mod de pregatire
Pregatiti toate ingredientele la temperatura bucatariei. Frecati drojdia cu zaharul intr-un castronel pana se lichefiaza, apoi diluati cu 2-3 linguri de apa călduță.
Dizolvati sarea in apa calduta (circa o cana de 200 ml), amestecand bine. Framantati un aluat elastic si neted din faina bio de grau la care adaugam si un tip de faina integrala din sortimentul preferat (hrisca, ovaz, secara, etc..) (la nevoie, se pot adauga 1-2 linguri in plus), drojdia dizolvata, uleiul de masline si apa cu sare turnata in fir subtire. Daca framantati manual, faina se pune intr-un castron, adaugati drojdia, uleiul si apa cu sare putin cate putin, pe masura ce se framanta. Aluatul trebuie sa fie neted si sa se desprinda de pe maini. Mai puneti apa dupa caz ori faina pentru a ajunge la consistenta ideala a luatului.
Ungeti un castron cu ulei de masline si asezati aluatul framantat in acesta, dupa ce ii dati o forma de bila. Presarati cu putina faina de grau dur. Castronul se infoliaza cu folie alimentara si se lasa intr-un loc caldut si ferit de curent sa creasca timp de o ora. Aluatul crescut va fi plin de basicute de aer.
Rasturnati aluatul pe planul de lucru presarat cu faina de grau dur (sau cu malai extrafin). Modelati cu palmele intr-un dreptunghi cu grosimea de aproximativ 1 cm si il ungeti pe suprafata cu putin ulei de masline, il presarati cu malai sau faina de grau dur, apoi il taiati cu un cutit sau cu rola de patiserie fasii cu latimea de aproximativ 1 -2 cm.
Daca doriti, baghetele se pot modela in forma de spirala, rasucindu-le, daca nu, se aseaza pur si simplu in tava acoperita cu hartie de copt si le dati la cuptorul preincins la 200 de grade Celsius pentru 20 de minute.
Grisinele se vor colora usor atunci cand sunt coapte, au gustul pe care ni-l amintim fiecare, putin sarat, putin dulceag, sunt crocante si gustoase. Faptul ca adaugati faina integrala va face ca mesele dvs sa fie mai sanatoase. In plus, baghetele vor tine mai mult de foame si ajuta la o alimentatie bogata in fibre si carbohidrati complecsi cu eliberare prelungita!
Pofta buna!!!
Mulțumesc pentru vizită și te mai aștept!!!!!
Comentarii
Trimiteți un comentariu