clatite



Clatite reteta de baza. Cum se preparara clatitele? Aluat pentru clatite simple (cu ingrediente cantarite) umplute cu dulceata sau gem, o reteta de clatite fragede si gustoase.  Pot fi umplute si cu ciuperci, spanac, cascaval. Fie ca sunt dulci, fie ca sunt sarate, din clatite simple se pot face o multime de feluri de mancare. Clatitele sunt un desert popular si pot fi transformate usor intr-un aperitiv sarat.
Exista multe variante de clatite, se pot face cu unt si fara unt, doar cu lapte sau cu lapte combinat cu apa minerala, se pot face doar din albusuri sau din oua intregi.
Acum voi prepara reteta de baza pentru clatite – nici prea sofisticata si nici prea simpla. Acestea sunt clatitele pe care le fac pentru clatitele cladite cu branza si gem la cuptor, sau cand pur si simplu vreau sa mananc cateva clatite cu gem.
Mie imi plac clatitele fine si subtiri. Prin rulare se si suprapun cateva straturi asa ca daca facem clatitele prea groase vom avea mult prea mult aluat.
Desigur, exista multe retete de clatite. Reteta mea va contine intotdeauna oua, unt topit si sare. NU pun deloc zahar in ele pentru a le putea umple si cu gem si cu umpluturi sarate. Daca stiu ca le vom manca doar dulci, pun in aluat si putina vanilie si coaja rasa de lamaie.
Clatite reteta de baza
Ingrediente
350 faina
500 ml lapte rece
3 oua
100 g unt topit
250 ml apa minerala
un praf de sare
optional: vanilie, coaja de lamaie
ulei pentru prajit
Mod de preparare
Pregatim ingredientele: laptele rece, apa minerala, ouale, faina, sarea, untul topit.
Ouale se bat cu mixerul sau cu telul pana face un pic de spuma deasupra, se adauga untul topit si racorit, sarea si apoi jumatate din lapte. Se adauga treptat faina si se amesteca incontinuu. Apoi se dilueaza compozitia cu restul de lapte si in final se adauga si apa minerala carbogazoasa. Daca doriti se poate pune doar lapte dar mie asa imi place, cu apa minerala. Se adauga si vanilia si coaja de lamaie daca va place. Aluatul de clatite trebuie sa fie omogen, neted, fara cocoloase. Daca totusi apar cocoloase si nu reusiti sa scapati de ele prin mixare, puteti strecura aluatul printr-o sita.
Compozitia este gata.  Este bine sa o lasam 15-20 de minute la odihnit (preferabil la frigider). In acest timp aluatul de clatite se mai ingroasa putin (faina se umfla de la lichidele din jur).
Putem pune la incins tigaia (a mea are 25 cm diametru). Daca aveti o tigaie antiaderenta nu trebuie sa folositi ulei doar daca doriti sa puneti cativa stropi pentru gust. Eu pun 2-3 stropi de ulei indiferent de tigaia folosita. Asa au clatitele gust adevarat. Se prajesc pe o parte si apoi pe cealalta. Daca aveti dexteritate se pot intoarce de pe o parte pe cealalta „din incheietura”. Nu este asa de greu si merita exersat. Daca nu va incumetati la acrobatii, se vor intoarce cu o paleta.
Recunosc ca pe mine bunicul m-a invatat sa intorc clatitele. Exersam doar cand bunica nu era acasa. Si ne distram de minune. Bunicul nu stia sa faca nimic in bucatarie, cred ca nici nu prea avea loc de bunica care era o gospodina exceptionala. Bunicul facea doar clatite. Asa ca am o oarecare experienta de aproape 30 de ani in facutul clatitelor.

Comentarii

Postări populare