spetsofai sau tocanita greceasca


 
 
 

 

Este un fel de mancare tipic pentru regiunea Pili (Pelion) a Greciei continentale. Este foarte cerut iarna, fiind mult apreciat in tavernele de pe partiile de ski. Este o mâncare picanta, de aceea se serveste mai mult iarna. Dar noi il servim mereu. Am ceva timp de când nu am facut , dar uite ca azi a venit rândul ei.
Ingrediente
400 gr. carnati afumati
1 ardei gras ( eu am pus portocaliu)
1-2 ardei iuti (in functie de cat sunt de iuti si cat de iute va place,)
2 cepe
1 capatana de usturoi
1 pahar mare de vin rosu
1 pahar mare apa
1-2 rosii taiate cubulete
1 lingura pasta tomate
2-3 foi de dafin
1 lingurita oregano
1/4 lingurita boabe de piper
sare marina neiodata dupa gust
4-5 linguri ulei de masline
1 lingura otet
Mod de preparare:
Incalzim intr-o tigaie adanca uleiul, perpelim putin carnatul taiat felii potrivite. Adaugam apoi ceapa si usturoiul taiate fideluta si continuam calirea. Apoi adaugam si ardeiul cotinuand sa  amestecam si sa calim. Cand toate sun imuiate bine adaugam si rosiile, apoi vinul si lasam sa se duca alcoolul. Adaugam apoi oregano,sare si piper, foile de dafin si apa si lasam la foc mic sa scada cam 25-30 minute amestecand din cand in cand sa nu se lipeasca.  La sfarsit adaugam otet si lasam 2 minute sa dea un clocot. Intre timp fierbem cartofii sau orezul dupa cum vrem sa servim. Servim preparatul cald cu un Tzipouro alaturi luat inainte ca sa ne faca pofta de mancare si un pahar de vin alb sec in timp ce mancam ca sa alunece mai bine.
Se poate servi insa si simpla.
Pofta buna!

Comentarii

Postări populare