zahar brun sau zahar alb
Tu ce preferi la ceai sau la cafea: zahăr alb sau brun? Se spune că cel brun ar fi mai sănătos decât cel alb, dar specialiștii spun că este doar un mit. Cu toate acestea, există o diferență între ele de care merită să ții cont.
Zahărul alb a adunat, în ultima vreme, o mulțime de acuzații și este considerat periculos pentru sănătate, mai ales dacă este consumat în exces.
Tot mai mulți oameni preferă zahărul brun crezând că este mai sănătos și mai puțin periculos pentru siluetă decât cel alb.
Dar trebuie să ne gândim că zahărul alb are un gust mai dulce și poți folosi o cantitate mult mai mică la cafea sau în prăjiturile de casă.
Ce este zahărul brun
Zahărul brun este obținut după prima etapă de cristalizare a sucului din trestie de zahăr. Are un conținut ridicat de melasă, 97% zaharoză și 1% minerale precum potasiu, magneziu, fier și calciu. Restul este apă, iar zahărul brun este cunoscut că este mult mai umed decât cel alb.Deși este considerat mai sănătos, aportul de minerale din zahărul brun este mult prea mic pentru organism. În schimb, are un gust mai bogat decât cel alb și a devenit tot mai apreciat de către cei care beau cafeaua îndulcită, spre exemplu.
Consumul de zahăr în cantitate crescută este dăunător organismului indiferent de tipul de zahăr. Acesta favorizează apariţia obezităţii şi produce modificări la nivelul profilului lipidic. Zahărul poate suprima imunitatea, accentuează hiperactivitatea la copii şi favorizează apariţia depresiei. De asemenea, favorizează tulburările de concentrare la şcolari. Poate să crească nivelul trigliceridelor, să scadă nivelul colesterolului bun, creşte nivelul colesterolului rău şi creşte riscul de dezvoltare a afecţiunilor cardio-vasculare".
La nivelul tubului digestiv, consumul de zahăr interferează cu absorbţia calciului şi a magneziului. "Favorizează apariţia cariilor dentare. Produce hiperaciditate gastrică şi scade sensibilitatea la insulină. În plus, favorizează fermentaţia bacteriilor din colon".
Diferenţele majore dintre zahărul alb şi zahărul brun este prezenţa melasei. Aceasta este un produs obţinut din procesarea trestiei de zahăr şi a sfeclei de zahăr în vederea obţinerii zahărului. "Cu cât este mai rafinat zahărul, cu atât cantitatea de melasă este mai redusă. Zahărul brun este mai puţin rafinat, în timp ce zahărul alb este extrarafinat. Melasa conţine cantităţi importante de vitamine şi minerale, printre care cantităţi foarte mari de calciu, magneziu, potasiu şi fier.
Cel mai frecvent zahăr brun care se găseşte în comerţ este obţinut din zahăr alb rafinat la care se adaugă melasă. Însă cantitatea de melasă regăsită în acest tip de zahăr apare într-o cantitate insuficientă pentru a asigura aportul de vitamine şi minerale.
"O altă diferenţă între cele două tipuri de zahăr constă în numărul de calorii. Mai exact, 100 de grame de zahăr brun conţine 370 de calorii, în vreme ce 100 de grame de zahăr alb are 390 de calorii".
Comentarii
Trimiteți un comentariu