maia pentru paine


 

 
Maiaua reprezintă ingredientul necesar creșterii aluatului de pâine. Tehnica de a face pâine cu maia este străveche, urme ale folosirii ei găsindu-se în vestigiile diferitelor culturi, cu multe secole înaintea erei noastre.
În epoca modernă ea a fost înlocuită cu drojdia de bere, dar această practică nu a fost adoptată de bucătăria tuturor popoarelor, în multe locuri de pe glob, preferându-se varianta pâinii cu maia. În Marea Britanie, de exemplu, maiaua deține o supremație de necontestat, ea comercializându-se în magazinele de specialitate și supermarket-uri proaspătă sau sub formă de pulbere deshidratată.
Despre beneficiile pâinii cu maia s-a scris mult și, este o certitudine că aceasta este mult mai sănătoasă decât „sora ei cu drojdie”. Sunt și alte avantaje: pâinea rămâne mai mult timp proaspătă și este mai gustoasă, crește mai frumos, mai uniform și „fără accidente”. Multe gospodine au încercat să facă maia în casă dar, după multe încercări eșuate, au renunțat. Unele au ajuns la concluzia (falsă) că maiaua e o …prostie. Altora le-a reușit.
Ingrediente
50 gr faina alba
1 pliculet drojdie uscata
1 cana apa calduta
Mod de preparare
Intr un bol de sticla sau portelan punem faina, apa calduta  si drojdia uscata. Cu un tel amestecam bine. Acoperim volul cu membrana alimentara si apoi cu un prosop curat si lasam 15-20 minute afara la soare, sau la loc caldut. O sa vedeti ca va face bule atunci este gata.
Apoi aceasta maia o folosim pentru a face paine.
 

Comentarii

Postări populare