gogosari in otet

Câte gospodine, atâtea reţete de murături, însă cea mai sănătoasă este fermentarea acido-lactică naturală, care presupune că fructele sau legumele să fie puse în apă cu sare. Microflora din ele transformă glucidele în substanţe biologic active, benefice pentru sănătate. Murăturile sunt astfel, o sursă execlentă de vitamine şi acid lactic. Indiferent de combinaţiile de legume pe care le faceţi, condimentele precum muştarul, mărarul, usturoiul sau hreanul sunt obligatorii! Fiecare dintre aceste ingrediente vine cu propriile calităţi nutritive. Vedeta cămării cu bunătăţi rămâne varza murată. Are atât de multe efecte sănătoase şi atâtea utilizări neaşteptate, încât nu v-aţi fi închipuit! Varza murată are chiar mai multă vitamina C decât o portocală şi este un aliat în tratarea infecţiilor respiratorii. Ajută la combaterea problemelor hepatice şi este bună pentru cei cu boli cardiovasculare...În cazul hipertensivilor, varza trebuie spălată înainte că să îşi mai piardă din sare. Varza murată întăreşte sistemul nervos şi pe cel muscular şi îi ajută chiar şi pe diabetici. Mai mult, mestecarea unei cantităţi cât să încapă într-o linguriţă, de şase-opt ori pe zi, ar combate parodontoză
Ingrediente
4 kg gogoșari
3 l apă
1 l oțet din vin alb
zahăr după gust
foi de dafin
boabe de piper
sare grunjoasă fără iod, după gust
Mod de preparare
Speli borcanele și le pui la sterilizat. Le lași să se răcească.
Speli gogoșarii, le îndepărtezi cotoarele și semințele și îi tai în patru. Pui într-o oală pe foc apa, oțetul, sarea, zahărul, boabele de piper și frunzele de dafin. După ce a dat câteva clocote pui bucățile de gogoșari, îi ții 10 secunde și-i scoți cu o spumieră.
Așezam gogoșarii in borcane, iar deasupra torni amestecul de apă și oțet. Așteaptă 10 minute și unde mai este nevoie mai adaugă zeamă, astfel încât gogoșarii să fie acoperiți de lichid. Înfiletezi capacele și lași borcanele să se răcească înainte să le pui în cămară.
Spor la treaba

Comentarii

Postări populare