purcel la protap
Purcel la protap, ne place foarte mult, dar din pacate facem foarte rar.
Ingrediente pentru 20 de porții
Purcel de lapte (8-10 kg)
2 kg de sare grunjoasa
60 gr salvie proaspătă
60 gr cimbrișor proaspăt
60 gr rozmarin proaspăt
60 gr busuioc proaspăt
30 gr mentă proaspătă
100 gr pătrunjel verde
10 gr leuștean (uscat)
10 foi de dafin
20 gr piper boabe
20 gr chimen
50 gr sare fină
200 gr ceapă curățată și tăiată cuburi
100 gr usturoi curățat.
Marinada :
200 ml ulei
30 gr cimbru proaspăt mărunțit
50 gr ardei iute roșu (8-10 bucăți)
30 gr rozmarin proaspăt mărunțit
250 ml coniac
1 l bere
350 ml miere
Se curață purcelul de sare, se clătește cu apă, apoi se introduce în baiţ si se mai lasă acoperit la frigider pentru încă 24 de ore.
A doua zi se scoate și, cu o seringă pentru carne, se injectează marinada în fiecare parte importantă din purcel, apoi se pune pe proțap.
Se prepară marinada, combinând toate ingredientele, mai puțin mierea. Mierea se folosește spre sfârșit, pentru a da o aromă dulce și a prinde crustă. Se pune purcelul la proțap și se unge cu marinada de câte ori este nevoie, terminând cu mierea aproape de sfârșit
Ingrediente pentru 20 de porții
Purcel de lapte (8-10 kg)
2 kg de sare grunjoasa
Baiţ:
4 l de apă plată60 gr salvie proaspătă
60 gr cimbrișor proaspăt
60 gr rozmarin proaspăt
60 gr busuioc proaspăt
30 gr mentă proaspătă
100 gr pătrunjel verde
10 gr leuștean (uscat)
10 foi de dafin
20 gr piper boabe
20 gr chimen
50 gr sare fină
200 gr ceapă curățată și tăiată cuburi
100 gr usturoi curățat.
Marinada :
200 ml ulei
30 gr cimbru proaspăt mărunțit
50 gr ardei iute roșu (8-10 bucăți)
30 gr rozmarin proaspăt mărunțit
250 ml coniac
1 l bere
350 ml miere
Mod de preparare
Se ține purcelul minim 24 de ore la frigider, acoperit cu sare.
Se prepară baiţul, amestecând toate ingredientele de mai sus (de la rețeta de baiţ) și se pune la fiert. După fierbere, se lasă la răcit cu capac deasupra.Se curață purcelul de sare, se clătește cu apă, apoi se introduce în baiţ si se mai lasă acoperit la frigider pentru încă 24 de ore.
A doua zi se scoate și, cu o seringă pentru carne, se injectează marinada în fiecare parte importantă din purcel, apoi se pune pe proțap.
Se prepară marinada, combinând toate ingredientele, mai puțin mierea. Mierea se folosește spre sfârșit, pentru a da o aromă dulce și a prinde crustă. Se pune purcelul la proțap și se unge cu marinada de câte ori este nevoie, terminând cu mierea aproape de sfârșit
Comentarii
Trimiteți un comentariu