rasol de peste

 


Rasolul de peşte o mâncare deosebit de îndrăgită de iubitorii de peşte, pentru faptul că peştele fiert păstrează cel mai bine gustul distinct şi savoarea fină al cărnii.
Originea reţetei de rasol de peşte se pierde în negura timpurilor: este menţionată în scrierile greceşti antice, dar şi de romani. Este socotită mâncare tradiţională în ţările scandinavice; legendele spun că vikingii la petreceri obişnuiau să fiarbă peşte cu cartofi şi ceapă la ceaun. Reţete asemănătoare cu peşte fiert şi legume se regăsesc în China antică dar şi alte zone asiatice.
În reţeta tradiţională românească, pe lângă cartofi şi ceapă, se mai adaugă morcov, sau alte legume de sezon. Se foloseşte cu precădere peştele cu carne albă şi care nu are oase multe, precum salăul, somnul, calcanul, morunul, scrumbia, merlucius, etc.
Ingrediente:
1 kg de peşte merlucius,
4-5 cartofi medii tăiaţi în bucăţi mai mari,
o ceapă,
un morcov de mărime potrivită tăiat în rondele subţiri,
un pătrunjel sau o tulpină de ţelină verde
o lingură de oţet,
sare şi piper după preferinţă,
câteva frunze de pătrunjel verde pentru ornat
Modul de preparare:
Se începe mai întâi cu pregătirea peştelui. Acesta se curăţă de solzi şi intestine, se îndepărtează capul, iar cu ajutorul unei foarfeci se taie coada, aripioarele de pe spate şi de pe burtă. Peştele se spală bine cu apă rece, având grijă să se îndepărteze pielita neagră din interiorul burţii. Se şterge apoi bine cu un prosop de hârtie, se porţionează în bucăţi potrivite pentru servit (de aproximatix 5 cm lungime), se sărează şi se dă la rece.
Cartofii se curăţă de coajă, se taie în jumătate, apoi fiecare jumătate se taie în două sau trei bucăţi, în funcţie de mărimea cartofului. Morcovii se taie în rondele fine, la fel şi tulpina de ţelină.
Cartofii se pun la fiert în apă cu sare, împreună cu ceapa. La început, focul este la mediu, iar după ce dă primul clocot, se reduce spre minim.
După 5 minute de fierbere la foc mic, se adaugă morcovul şi ţelina. Se mai fierb vreo 5 minute, apoi se adauga conopida.
Când legumele s-au fiert, se adaugă bucăţile de merlucius şi câteva boabe de piper. Se lasă să fiarbă în continuare doar câteva minute, pentru că peştele se fierbe foarte repede.
Înainte de-a se lua de pe foc se adăuga o lingură de oţet, pentru a ţine carnea fiartă împreună.
La servire se presară cu frunze de pătrunjel.
Rasolul de peşte se serveşte cât e cald, cu mujdei de usturoi sau lămâie, maioneză, sos de hrean ori sos picant, în funcţie de preferinţa fiecăruia. Vă dorim poftă bună!

Comentarii

Postări populare