colac cu branza si nuca

Buna ziua , bunica ne facea acest colac la sarbatorile de iarna si ne astepta cu ei calzi in pragul usii.
Dupa cum am mai spus nu exista o lege sa pregatesti ceva  numai la sarbatori sau vara, sau in post. Cind ai pofta de un anume preparat si ai ingredientele necesare nu mai stai pe ganduri, te apuci de treaba si il faci. Asa ca si eu am avut pofta de acest colac si l am facut imediat. Dar sa lasam vorba si sa trecem la treaba
Ingrediente
pentru aluat
coaja de la o lămâie verde
2 pliculete zahăr vanilat
450 ml lapte
50 gr drojdie uscată
 8 linguri zahăr
1 lingurita sare
50 ml ulei de floarea- soarelui
 200 g unt
 4 ouă
1 kg făină
1 esență de rom
Pentru umplutura de nucă
350 gr nucă măcinată
200 gr zahăr coajă de lămâie și de portocală
1 plic zahăr vanilat
150 ml lapte dulce
Pentru umplutura de brânză dulce
500 gr brânză dulce
200 gr stafide
2 ouă
200 gr zahăr
coajă de lămâie
gălbenuș pentru uns
unt pentru tapetat tăvile
Mod de preparare
Se înmoaie drojdia în 100 ml lapte călduţ şi se amestecă cu 1-2 linguri de zahăr. Se lasă la dospit 10-15 minute.
Separat, se cerne făina într-un bol şi se lasă să stea la căldură. Untul şi uleiul se încălzesc la foc mic.
Se pregătesc într-un bol mirodeniile iar ouăle se bat cu sarea. Drojdia dospită se toarnă peste făină, se adaugă ouăle bătute, zahărul, mirodeniile şi laptele. Se amestecă toate ingredientele şi se obţine un aluat.
Se toarnă grăsimea călduţă puţin câte puţin şi, practic, din acest moment, începe frământarea timp de o oră. După ce s-a încorporat grăsimea, aluatul capătă un aspect pufos şi se lasă la crescut o oră.
Între timp, se prepară umpluturile. Se pun în boluri diferite şi se amestecă ingredientele de la fiecare în parte. Se obţin doua creme aromate. După ce a crescut aluatul, se scoate, se împarte în 6 bucăţi, se întinde fiecare bucată şi se umple cu crema diferită. Se împletesc câte doua pentru fiecare colac. Se aranjează în formele unse şi se mai lasă 30-40 de minute să crească. Se ung cu gălbenuş.
Preincalzim cuptorul la 180 si se coc se coc 25-30 de minute , dar verificati aluatul cu o scobitoare.
Pofta buna!

Comentarii

Postări populare