Clatite pane

Buna dimineața vreți să vă incantati copii, soțul sau  musafirii , cu aceasta rețetă sigur veți reusi. Necesită răbdare și timp pentru a fi făcută dar efortul merita toate laudele. Iată cum fac eu
Ingrediente
1ou
1 lingurita zahar
6 linguri faina
unt de marimea unei nuci
lapte
apa carbogazoasa
1/4 lingurita nucsoara macinata
praf de sare (cam cat incape pe varful unui cutit)
Ingrediente umplutura:
400 gr ciuperci
6 cepe verzi (cu codite cu tot)
3 catei de usturoi
1 lingura faina
200 ml lapte 3,5% grasime
1/2 legatura patrunjel
sare, piper
ulei
Pentru panarea clatitelor
1-2 oua
pesmet
sare
ulei
Mod de preparare
Intr-un bol se bate un pic oul, apoi se adauga zaharul, faina, nucsoara si sarea. Se omogenizeaza adaugand cate un pic de lapte. Nu se mai adauga lapte din momentul in care faina s-a incorporat in intregime. In continuare se adauga doar apa carbogazoasa,  amestecand mereu, pana cand aluatul ajunge sa fie de  consistenta smantanii. Se adauga untul topit si se amesteca bine. Aluatul de clatite se da la rece pentru cel putin 15 minute. Atentie, dupa ce sta  la rece, aluatul se va ingrosa un pic - la final se mai adauga putina apa carbogazoasa pana cand aluatul revine la consistenta initiala.
Prajiti clatitele intr-o tigaie antiaderenta fara adaos de ulei sau alte grasimi. Clatitele se lasa sa se raceasca.
Umplutura:
Usturoiul se curata, ciupercile, ceapa si patrunjelul se curata si se toaca marunt, faina se amesteca cu laptele, avand grija sa nu se formeze cocoloase.
Intr-o tigaie se incinge putin ulei si se prajesc ciupercile si ceapa pana la o usoara rumenire. Amestecul de faina se toarna peste ciuperci, se adauga usturoiul dat pe razatoare, se sareaza si pipereaza dupa gust - recomand un pic mai mult piper decat folositi de obicei, atata timp cat nu aveti nici un "dinte" impotriva lui. Se omogenizeaza totul si se mai lasa pe foc mic inca 5 minute. Amestecati mereu si mai adaugati cate un pic de lapte daca compozitia devine prea uscata si incepe sa se arda. La final se adauga patrunjelul tocat, iar compozitia se lasa la racit.
Asamblare:
Ouale cu un praf de sare se bat ca pentru omleta. Pesmetul se pune pe un platou incapator.
In mijlocul fiecarei clatite se pune 1-2 linguri de umplutura. Clatitele se impaturesc apoi in felul urmator: doua din capetele opuse se aduc peste umplutura, apoi se ruleaza.
Rulourile se dau prin ou, apoi prin pesmet si se prajesc in putin ulei (nu aveti nevoie de baie de ulei!). Clatitele umplute se intorc pe fiecare parte pentru o prajire uniforma - atentie insa, la prajit! Clatitele pané se prajesc destul de repede, de aceea la prajit lasati destul spatiu intre ele, pentru a fi intoarse cu usurinta pe partea celalata!
Clatitele pané se pot servi imediat ca fel principal alaturi de o salata si un sos de iaurt, sau lasate sa se racesca complet si taiate apoi felii vor merge de minune ca finger food la o petrecere.

Comentarii

Postări populare