gogonele murate
Cum ar arăta mesele în sezonul rece fără un castron cu murături acrișoare? Iar gogonelele murate sunt pur și simplu delicioase.
Gogonelele murate sunt murătura perfectă în perioada de iarnă. Se pot servi ca garnitură alături de orice preparat datorită gustului acrişor, uşor picant.
Pentru ca murătura să iasă perfectă contează foarte mult să alegi gogonele ferme şi netede, fără urme de lovituri sau fisuri. Este foarte important să ţii cont de aceste criterii pentru ca murăturile să nu ţi se strice. De la o singură gogonea care nu este intactă se poate strica un întreg borcan de murătură.
Ingredinte:
● 2,5 kilograme gogonele,
● 2 morcovi,
● 1 mână flori de conopidă,
● 4 linguri de sare grunjoasă,
● 1 tulpină hrean,
● 1/2 tulpină mărar uscat,
● frunze de ţelină,
● 4 foi de dafin,
● 8 căţei de usturoi,
● 1 lingură boabe de piper,
● 1 lingură boabe de muştar.
Mod de preparare:
Borcanele în care urmează să fie puse gogonelele murate trebuie sterilizate. Apoi, se spală bine gogonelele şi se aruncă cele lovite sau care sunt stricate, deoarece există riscul ca întregul borcan de gogonele murate să se strice odată ce au fost lăsate la murat. Se curăţă morcovii şi usturoiul, se taie morcovii rondele, se curăţă hreanul şi se taie în patru pe lungime.
Între timp, se pun 3 litri de apă şi 4 linguri de sare pe foc. Apa se ia de pe foc atunci când a dat în clocot şi se lasă deoparte.
Se aşază pe fundul borcanului un strat de tulpini de mărar rupte, împreună cu frunze de ţelină. Apoi, se aşeaza gog intercalate cu flori de conopidă şi rondele de morcovi. Se toarnă boabele de muştar şi cele de piper printre gogonele, se adaugă frunzele de dafin şi restul de tulpini de mărar şi ţelină. La final, se toarnă saramura fierbinte peste gogonele. Borcanele în care au fost puse gogonelele la murat se sigilează bine cu un capac sau cu o folie de celofan.Gogonelele murate pentru iarnă se depozitează într-un loc întunecos şi răcoros.
Comentarii
Trimiteți un comentariu