Tocăniță de porc cu mămăliguță
Carne de porc gătită lent la ceaun, cu sos de roșii, usturoi, ceapă, rozmarin și nucșoară — este o mâncare tradițională din bucătăria țărănească italiană, atât de gustoasă și aromată!
Ingrediente
1,250 kg spată de porc (pulpa din față)
4 – 5 linguri ulei de măsline
100 ml vin alb sau roșu demisec
3 – 4 căței de usturoi, curățați și tocați mărunt
1 ceapă mare, curățată și tocată, cca 125 g
2 conserve x 400 g roșii întregi decojite, de bună calitate
250 ml suc de roșii concentrat
1/2 linguriță boabe de piper negru
1 – 2 frunze de dafin
1/2 linguriță nucșoară măcinată
3 – 4 crenguțe de rozmarin proaspăt
sare de mare și piper negru, proaspăt măcinat
Mamaliguta cu unt si parmezan
1,5 litri de apă
300 gr mălai grisat
1 linguriță sare de mare
50 gr unt nesărat
2 – 3 linguri parmezan ras, cca 40 g
Mod de preparare
Mai întâi tăiem spata de porc, bucățele de cca 3 cm grosime — asezonăm cu sare și piper, apoi masăm ușor carnea. Putem sota carnea și într-o tigaie mai mică, în doua tranșe, transferând-o ulterior în cratiță sau ceaun.
Încălzim bine un ceaun cu baza groasă, apoi adăugăm uleiul și bucățile de carne — le rumenim ușor pe toate părțile, 5 – 6 minute, la foc mediu spre mare. Turnăm vinul și lăsăm să scadă 1 minut
Adăugăm ceapa tocată (nu prea mărunt) și usturoiul. Gătim încă 4 – 5 minute la foc mediu, apoi punem roșiile strivite în mâini sau tocate și sucul de roșii concentrat — asezonăm cu sare, frunze de dafin și crenguțe de rozmarin pocnite între palme (pentru a-și dezvolta aroma).
Când începe sosul să dea în clocot, punem nucșoara rasă și reducem focul la mic. Acoperim ceaunul parțial cu capacul și lăsăm totul să fiarbă aproximativ 1 oră și 20 de minute— la jumătatea timpului adăugăm cca 250 ml de supă de pui (reteta aici) sau apă caldă.
În final, îndepărtăm ceaunul de pe foc și lăsăm carnea să se odihnească acoperită, cât timp vom face mămăliguța — îndepărtăm frunzele și crenguțele de rozmarin.
Mămăliguța am făcut-o mai moale (la 1,5 litri de apă — 300 g mălai), decât cea standard (1,5 litri de apă — 450 g mălai).
Într-un ceaun sau o cratiță cu baza groasă punem apa la fiert. Când începe să clocotească adăugăm sarea, apoi treptat mălaiul, amestecând continuu cu un tel, pentru a preveni cocoloașele.
Imediat ce mămăliga începe să se îngroașe, reducem focul la minim și lăsăm să fiarbă 15 – 20 de minute, amestecând cu telul sau făcălețul la fiecare 3 – 4 minute.
În final adăugăm untul și parmezanul ras — amestecăm din nou, apoi răsturnăm mămăliguța pe un platou țăranesc din lemn. Eu am pus în formă mică și am lăsat un minut , apoi am pus în farfurie , am pus tocăniță și lîngă brânză sărată.
Pofta buna
Mulțumesc pentru vizită și te mai aștept
Ingrediente
1,250 kg spată de porc (pulpa din față)
4 – 5 linguri ulei de măsline
100 ml vin alb sau roșu demisec
3 – 4 căței de usturoi, curățați și tocați mărunt
1 ceapă mare, curățată și tocată, cca 125 g
2 conserve x 400 g roșii întregi decojite, de bună calitate
250 ml suc de roșii concentrat
1/2 linguriță boabe de piper negru
1 – 2 frunze de dafin
1/2 linguriță nucșoară măcinată
3 – 4 crenguțe de rozmarin proaspăt
sare de mare și piper negru, proaspăt măcinat
Mamaliguta cu unt si parmezan
1,5 litri de apă
300 gr mălai grisat
1 linguriță sare de mare
50 gr unt nesărat
2 – 3 linguri parmezan ras, cca 40 g
Mod de preparare
Mai întâi tăiem spata de porc, bucățele de cca 3 cm grosime — asezonăm cu sare și piper, apoi masăm ușor carnea. Putem sota carnea și într-o tigaie mai mică, în doua tranșe, transferând-o ulterior în cratiță sau ceaun.
Încălzim bine un ceaun cu baza groasă, apoi adăugăm uleiul și bucățile de carne — le rumenim ușor pe toate părțile, 5 – 6 minute, la foc mediu spre mare. Turnăm vinul și lăsăm să scadă 1 minut
Adăugăm ceapa tocată (nu prea mărunt) și usturoiul. Gătim încă 4 – 5 minute la foc mediu, apoi punem roșiile strivite în mâini sau tocate și sucul de roșii concentrat — asezonăm cu sare, frunze de dafin și crenguțe de rozmarin pocnite între palme (pentru a-și dezvolta aroma).
Când începe sosul să dea în clocot, punem nucșoara rasă și reducem focul la mic. Acoperim ceaunul parțial cu capacul și lăsăm totul să fiarbă aproximativ 1 oră și 20 de minute— la jumătatea timpului adăugăm cca 250 ml de supă de pui (reteta aici) sau apă caldă.
În final, îndepărtăm ceaunul de pe foc și lăsăm carnea să se odihnească acoperită, cât timp vom face mămăliguța — îndepărtăm frunzele și crenguțele de rozmarin.
Mămăliguța am făcut-o mai moale (la 1,5 litri de apă — 300 g mălai), decât cea standard (1,5 litri de apă — 450 g mălai).
Într-un ceaun sau o cratiță cu baza groasă punem apa la fiert. Când începe să clocotească adăugăm sarea, apoi treptat mălaiul, amestecând continuu cu un tel, pentru a preveni cocoloașele.
Imediat ce mămăliga începe să se îngroașe, reducem focul la minim și lăsăm să fiarbă 15 – 20 de minute, amestecând cu telul sau făcălețul la fiecare 3 – 4 minute.
În final adăugăm untul și parmezanul ras — amestecăm din nou, apoi răsturnăm mămăliguța pe un platou țăranesc din lemn. Eu am pus în formă mică și am lăsat un minut , apoi am pus în farfurie , am pus tocăniță și lîngă brânză sărată.
Pofta buna
Mulțumesc pentru vizită și te mai aștept
Comentarii
Trimiteți un comentariu