Croissante simple



Se fac usor, ingredientele sunt la indemana tuturor si nu necesita foarte mult timp, asa cum o cere un aluat foietaj facut ca la carte.
Ingrediente
550 gr faina tip 00
20 gr drojdie proaspata
250 ml lapte cald
100 ml ulei de floarea soarelui
1 ou (albusul se pune in aluat iar galbenusul il pastram deoparte pentru uns )
1/2  lingurita de sare
2 linguri de zahar
80 gr unt pentru uns foile
Pentru servire 
Proschiutto
Nuttela de casa 
Crema de brânză 
Lapte
Fresh de portocale sau orice altceva va place
Mod de preparare
Intr-un bol cernem faina, facem o gropita in mijlocul ei si punem drojdia amestecata cu un pic de lapte caldut (din cei 250 ml). Mare atentie sa nu fie prea cald, va opari drojdia si aluatul nu va creste.
Lasam 10 minute sa se activeze drojdia si intre timp amestecam restul de lapte cald cu sarea, zaharul, albusul de ou si uleiul.
Turnam amestecul lichid in bolul cu faina si framantam timp de 10 minute.
Apoi transferati aluatul pe blatul de lucru (fara a-l lasa la crescut) si impartiti-l in 8 bile (cam 120g /una).
Fiecare bila intindeti-o cu un sucitor, astfel incat sa obtineti un disc de 25 de cm. Ungeti suprafata cu unt moale (nu topit) si procedati asa si cu celelalte bucati de aluat si asezati-le una peste alta.Nu exagerati cu untul,trebuie doar un strat subtire, altfel veti avea probleme la intins.
Suprafata ultimului disc, nu se unge.
Acum intindeti foile suprapuse cu sucitorul, pana formati o foaie rotunda de 45-50 cm.
Taiati discul in 16 raze.
Rulati pana la varf si,croissantele obtinute, asezati-le intr-o tava acoperita cu hatie de copt. Lasati-le 20-30 de minute la crescut, apoi ungeti-le cu galbenusul ramas , amestecat cu 3-4 linguri de lapte.
Coaceti croissantele 20 de minute, primele 10 minute la 200 °C,a reduceti la 180°C si mai lasati-le pana se rumenesc frumos deasupra.
Dupa ce le scoateti din cuptor, asezati-le pe un gratar sa se raceasca sau mancati-le calde.
Pofta buna !
Mulțumesc pentru vizită și te mai aștept!!!!

Comentarii

Postări populare