Grătar mixt
Buna dimineața la noi in familie duminică este zi de grătar amestecat cum ii zic eu.
Așa că duminică trecut am avut grătar pentru toate gusturile
Ingrediente
Gratar mixt
pulpa de vitel (greu de preparat la gratar) sau cotlet de vita (recomandat pentru gratare)
ceafa de porc
piept de pui
Costițe de miel
sare de mare
piper
Oregano
Lamai
Salata de care va place
Cartofi
Mod de preparare
Gratar mixt
Carnea de porc si cea de vitel o taiati perpedicular pe fibra. Asta e foarte important. Pieptul de pui il feliati pe lung. Nu va fie teama ca nu se face carnea, taiati felii mai groase, de minim 1.5 cm grosime, ale mele atata aveau.
Asezati feliile pe suprafata de lucru si sarati cu sare de mare din belsug. Apoi puneți oregano și piper stropiți cu zeama de lămâie
Lasati carnea la temperatura camerei pentru 1 ora la fiecare 2 cm de carne, dar nu mai putin de 30 minute.
Deci daca ati taiat feliile de carne la 4 cm o lasati 2 ore cu sare. Eu am taiat felii de 1.5 cm si am lasat 45 minute.
* in acest timp sarea va absorbi apa din carne, se va topi in aceasta apa si apoi apa sarata se va reabsorbi in carne; de aceea timpul in care lasam sarea pe carne e asa important
** daca doar sarati carnea si o aruncati direct pe grill, apa absorbita de sare nu va avea timp sa se reabsoarba in carne si se va evapora la contactul cu grillul incins si gratarul nu va iesi fraged.
Spalati apoi carnea sub jet de apa rece sa merga toata sarea si uscati foarte foarte bine feliile cu servetele de bucatarie
Condimentati cu piper si orice alt condiment doriti, dar NU mai puneti sare.
Incingeti foarte tare gratarul (tigaia grill -asta am folosit eu sau gratarul cu carbuni din curte) uns doar cu un strop de ulei. Asezati feliile de carne pe gratar si nu le mai miscati 3 minute (pe tigaia grill).
* daca carnea are os asezati-o prima data pe grill cu osul in jos; daca are grasime asezati-o prima data cu grasime in jos.
Intoarceti carnea si grillati si pe cealata parte tot 3 minute.
* daca grillati porcul sau vita 3 minute pe fiecare parte, la grosimea data de mine, va iesi prajita mediu, usor roz in centru; reduceti sau cresteti timpul in functie de cum doritit gratarul: in sange sau bine facut; mie mi-a placut dupa 3 minute, ramane suculenta carnea fara a fi in sange insa.
Serviti imediat cu ceapa taiata, și cartofi deasupra si o salata
Comentarii
Trimiteți un comentariu