Ciorba de cartofi cu afumătură
Una dintre ciorbele deloc uşoare este cea de cartofi în care folosim afumătura. Ingredientul care dă un plus de savoare este tarhonul, un condiment ce dă particularitate acestui fel de mâncare. Tarhonul este condimentul care dă un gust aparte şi face ca ciorba de cartofi cu afumătură să nu fie una banală.
Ingrediente
1kg de cartofi
300 gr afumătură (scăriţă afumată), dar şi câteva rondele de cârnat afumat,
1 ceapă
1morcov mare
1/2 ţelină
1 lingură de boia dulce
200 ml suc de roşii
1/2 legătură de tarhon
200 ml smântână lichidă, sare şi piper.
Mod de preparare
Se pune afumătura la fiert într-o oală cu patru litri de apă rece la foc potrivit şi se adună spuma de la suprafaţă de câteva ori. Se fierbe cam o oră, o oră şi un sfert până se frăgezeşte un pic carnea. După fierbere, se dezosează complet carnea şi se taie în cubuleţe potrivite. Tot în cubuleţe se taie şi legumele. Se adaugă legumele tocate, dacă e nevoie se completează cu apă. După ce zeama dă din nou în clocot, se adaugă cartofii bine scurşi de apă. Se readaugă în zeamă şi cubuleţele de carne afumată şi se gustă zeama dacă e suficient de sărată ca să asezoneze şi cartofii în timpul fierberii. Se adaugă boiaua. Se fierbe ciorba în clocote potrivite până când legumele şi cartofii s-au pătruns bine, apoi se adaugă bulionul și smântână şi se mai clocoteşte de câteva ori, se gustă ciorba şi se potriveşte gustul final de sărat şi piperat. Se adaugă tarhon şi se poate servi cu ardei iute.
Comentarii
Trimiteți un comentariu