Cozonac
Inca mai stai pe ganduri daca sa prepari sau sa cumperi cozonac de sarbatori? Nu renunta definitiv la ideea de a-ti parfuma caminul cu aromele ademenitoare ale acestui deliciu romanesc! Cel putin nu inainte de a descoperi o reteta care transforma cozonacul intr-o joaca de copii, chiar si in mainile celui mai nepriceput bucatar!
Descopera reteta rapida care iti garanteaza gustul cozonacului ca la mama acasa, fara a pierde ore in sir cu framantarea si dospirea lor!
Scriu aici rețeta completa pentru cei care vor sa fac și cu umplutura, eu l am făcut acum simplu
Ingrediente:
1 kg faina
100 gr unt
400 ml lapte
3 oua
300 gr zahar
40 g drojdie
50 g stafide
½ fiola esenta rom
½ lingurita sare
1 lingurita coaja rasa de lamaie
1 lingurita coaja rasa de portocale
Pentru umplutura:
2-3 linguri cacao
100 g nuci maruntite
½ fiola esenta rom
3-4 linguri zahar
10 linguri lapte
Mod de preparare:
Incepe sa prepari aluatul. Uita de maia si de alte procese migaloase care iti rapesc timp pretios in prepararea cozonacului.
Obtine un aluat pufos, crescut si gustos astfel: cerne faina impreuna cu sarea intr-un lighean mai mare. Dizolva drojdia in putin lapte caldut si toarn-o intr-o gaura facuta in faina. Adauga ouale, untul topit, aromele, stafidele si zaharul si framanta usor, pana amesteci toate ingredientele. Adauga apoi laptele, treptat, si framanta totul pana cand aluatul ti se dezlipeste de pe maini sau devine elastic. Acopera bolul cu un prosop si pune-l intr-un loc calduros, la crescut, timp de 30-40 de minute.
In timp ce aluatul dospeste, pregateste umplutura, amestecand bine toate ingredientele. Bate si un ou intr-un bol mic, pentru a-l folosi la ungerea cozonacilor in tava.
Cand aluatul si-a dublat volumul, separa-l in doua. Intinde fiecare bucata pe masa de lucru, cu un sucitor sau cu mana, toarna jumatate din umplutura si ruleaza-l. Pune-l intr-o forma unsa in prealabil cu unt. Procedeaza la fel si cu cealalta bucata de aluat. Unge suprafata cozonacilor cu oul batut si baga-i pe amandoi la cuptor, timp de 40-45 de minute, la foc potrivit. Cozonacii sunt gata cand incep sa parfumeze casa si sa formeze o crusta rumena.
Spor la treabă
Comentarii
Trimiteți un comentariu