turte



Vine o vreme pentru fiecare dintre noi, când simţim nevoia să ne întoarcem la vechile tradiţii şi obiceiuri, care erau cu siguranţă mult mai sănătoase şi mai bune decât ceea ce trăim şi vedem azi. De păldă, ne putem întoarce cu nostalgie la turtele calde preparate la ţară, pe plită, de bunicii noştri. Astăzi, chiar dacă nu avem sobă, putem folosi ceaunul de mămăligă pentru a le coace.
Turtele  coapte la ceaun sunt o variantă mult mai bună decât pâinea înfoiată din comerţ. Sunt trainice, săţioase, uşor de preparat, şi lipsite de ingrediente-fantomă. În plus, sunt foarte, foarte gustoase. Se pot mânca goale, cu gem, cu unt, sau cu orice mâncare.
Se pot prepara din orice tip de făină, aceasta fiind unul din marele avantaje ale reţetelor de casă: făină albi, integrală, de secară etc. Turtele ies foarte bune cu tărâţe de grîu sau ovăz. De asemenea, lista de ingrediente suplimentare rămâne deschisă: se poate adăuga seminţe de chimen, rozmarin uscat, busuioc sau alte condimente.
Ingrediente:
1 kg de făină
25-50 gr de drojdie proaspătă
1 linguriţă de sare
2 linguri de ulei de măsline (sau de floarea-soarelui)
apă călduţă
opţional: seminţe de chimen, rozmarin.
Mod de preparare
Punem făina într-un lighian mare, de frământat aluaturi. Într-un bol, amestecăm o ceaşcă cu apă călduţă (nu fierbinte) cu drojdia. O pasăm cu furculiţa şi mai adăugăm puţină făină, cât să formeze o pastă. Lăsăm acest amestec să se umfle puţin, circa 10-15 minute.
Facem apoi un loc în mijlocul lighianului în care am pus făina şi turnăm amestecul de drojdie crescut. Punem sare şi eventual seminţele pe care le folosim. Amestecăm totul cu o lingură, adăugând treptat apă călduţă, până se încorporează restul făinii şi obţinem un aluat nelipicios. Punem şi uleiul de măsline şi frământăm bine. Dacă e prea moale, adăugăm fănă. Acoperim lighianul cu un prosop şi lăsăm aluatul să crească cel puţin o oră, pe aragaz.
După ce şi-a dublat volumul, tăiem aluatul în părţi egale, cam de un pumn de bărbat. Presărăm făină pe masa de lucru şi întindem fiecare porţie de aluat cu sucitorul, într-o formă cât mai rotundă, care să se potrivească ceaunului în care le vom coace. Putem face turtele grosuţe (pufoase), sau subţiri şi crocante, ca lipia.
Cât timp întindem aluatul pentru prima turtă, punem ceaunul pe foc. Când s-a încins, punem turta la copt. Focul trebuie potrivit. Dacă e prea tare, turtele se vor arde sau se vor lipi de ceaun. cel mai bine este să le lăsaţi să se coacă la foc mic, ca să şi crească. După ce s-au rumenit pe o parte, le întoarcem. După ce sunt gata, turtele se pun pe şerveţele de hârtie, şi după ce s-au răcorit, şi se învelesc într-un prosop, pentru a se menţine moi şi pufoase.

Comentarii

Postări populare