caisele beneficii pentru sanatate
Caisele beneficii
Nu degeaba sâmburii de caisă au forma unei inimi.
Potrivit numeroaselor studii științifice în acest domeniu, caisele şi uleiul extras din sâmburii ei prețioși pot proteja inima și celelalte organe vitale de numeroase afecțiuni iar conținutul bogat în nutriet, vitamine şi minerale face din acest fruct zemos şi parfumat o adevărată fântână a tinereții şi sănătății.
Să descoperim împreună care sunt beneficiile acestor fructe de vară asupra frumuseții şi sănătății!
Caisele - Vitamine și minerale din belșug!
Caisele crude sunt surse prețioase de vitamine, minerale şi substanțe nutritive cu rol extrem de benefic asupra organismului, printre acestea amintind potasiul, fosforul, calciul, riboflavina, fierul, vitamina A, magneziul, zincul, betacarotenul şi vitamina C, precum şi seleniu, mangan, tiamină, cupru, folaţi, vitamina B6 şi colină.
Caisele - beneficii pentru sănătate
Fibrele conținute de caise asigură un bun tranzit intestinal şi are ușor efect laxativ, prevenind tulburările digestive şi constipația cronică, precum şi apariția ulcerului.
Conținutul crescut de betacaroten este foarte important deoarece scade nivelul de colesterol rău din sânge și protejează astfel inima, vitamina A menține o vedere bună și puterile sale antioxidante protejează de acțiune radicalilor liberi care pot afecta țesuturile și celulele corpului.
Caisele consumate în mod frecvent ajută la eliminarea toxinelor din organism, combat astenia şi stările depresive, stopează pierderile de memorie datorită conținutului ridicat de fosfor, tratează insomnia și luptă împotriva infecțiilor din organism.
De asemenea, femeile însărcinate sau cele care iau anticoncepționale sunt sfătuite să urmeze o cură cu caise pentru echilibrarea nivelului de provitamina A.
Mineralele și vitaminele sunt de asemenea indicate în protecția și îmbunătățirea sănătății ochilor, iar vitamina C conținută de caise întărește sistemul imunitar și ne ferește de infecții şi viroze respiratorii.
Caisele conțin licopen, compus fitochimic care previne instalarea anumitor forme de cancer, printre care şi cancerul de prostată, şi asigură o bună funcționare a sistemului cardiovascular.
Atenţie! În cazul în care aveți un stomac sensibil, curățați coaja caiselor înainte de a le consuma.
Cura de slăbire cu caise
O caisă conține circa 0,009 gr. grăsimi saturate şi 0,087 gr. grăsimi nesaturate, ceea ce este foarte puțin şi face din acest fruct un aliat ideal în curele de slăbire. De asemenea, o caisă proaspătă conține numai 17 calorii, este dulce, aromată şi sățioasă, deci poate înlocui cu succes o ciocolată sau o prăjitură bogate în calorii şi grăsimi nesănătoase.
Dacă doriți să scăpați de câteva kilograme, trebuie să țineți cont totuși că fructele uscate întotdeauna au un conținut mai mare de zahăr, deci nu sunt foarte recomandate în dietă. De exemplu, 5 caise proaspete de mărime medie au aproximativ 75 de calorii şi 14,3 grame de zahăr, în timp ce acelaşi număr de caise, însă uscate de data aceasta, au 313 calorii şi 69,5 grame de zahăr.
Caisele - beneficii pentru frumusețe
Caisele sunt bogate în vitamina A, excelentă pentru pielea noastră! Această vitamină ne pregătește pielea pentru soare şi o protejează de agresiunile zilnice în mod natural.
Pentru cele care doresc să-şi facă o mască de frumusețe pentru ten pe bază de caise iată o idee: 3 caise zdrobite, o lingură de smântână proaspătă sau iaurt natural şi puțin suc de lămâie. Ingredientele se amestecă într-un bol, iar mixtura obținută se aplică pe fata curățată în prealabil şi se lasă să acționeze 20 de minute. Această mască 100% naturală va împrospăta tenul, îl va hidrata şi catifela.
În plus, uleiul extras din sâmburii de caise ajută la prevenirea ridurilor, hidratează intens pielea uscată şi este absorbit rapid în piele, fără a lăsa o peliculă grasă la suprafața pielii.
Modalități sănătoase de a consuma caisele
Cea mai bună cale de a beneficia de nutrientii din caise este să le consumăm în stare crudă sau proaspătă, însă putem profita de efectele lor pozitive şi dacă le adăugăm la o rețetă cu carne sau în compoziția garniturilor, tartelor, jeleurilor, sosurilor sau compoturilor fără adaos de zahăr.
Caisele se numără printre fructele cu numeroase beneficii pentru sănătate, datorita conținutului bogat in nutriet care ajuta la tratarea indigestiei, constipației, bolilor cutanate sau chiar a anemiei.
Uleiul esențial extras din caise poate contribui la vindecarea mai rapida a rănilor si a febrei musculare.
Caisele pot îmbunătăți sănătatea cardiaca si bolile respiratorii, fortifica sistemul osos si mențin echilibrul electrolitic in organism. Delicioase in stare proaspăta, caisele pot fi introduse si in retete sănătoase, potrivite pentru sezonul cald.
Tratarea constipației
Deoarece sunt bogate in fibre, caisele stimulează mișcările intestinale (au proprietăți laxative), fiind recomandate pacienților care suferă de constipație. Fibrele ajuta sucurile gastrice si digestive sa absoarbă nutrientii din hrana si sa proceseze mai ușor alimentele, activând totodată mișcarea peristaltica a tractului digestiv.
Îmbunătățirea sănătății osoase
Caisele au cantități moderate si mari de minerale esențiale pentru dezvoltarea corecta a oaselor si menținerea densității osoase. Calciul, fosforul, magneziul, fierul si cuplu îndeplinesc roluri importante in formarea de materie osoasa. Oamenii de știința au descoperit ca mineralele din caise nu asigura doar creșterea corespunzătoare a oaselor, ci pot preveni chiar si instalarea afecțiunilor osoase specifice înaintării in vârsta, precum osteoporoza.
Protejarea inimii
Conținutul ridicat de vitamina C, potasiu si fibre alimentare din caise înseamnă o buna sănătate cardiovasculara. Din acest motiv, specialiștii susțin ca aceste fructe, consumate frecvent, protejează sistemul cardiac de numeroase boli, precum arterioscleroză, infarctul miocardic sau atacul vascular cerebral.
In timp ce vitamina C protejează inima de acțiunea radicalilor liberi, potasiul scade presiunea arteriala relaxând vasele de sânge, iar fibrele elimina excesul de colesterol care se poate depune pe pereții arterelor.
Reglarea nivelului fluidelor in organism
Nivelul optim al fluidelor in organism depinde, in principal, de acțiunea a doua minerale sodiul si potasiul. Aportul important de potasiu din caise ajuta, așadar, la menținerea echilibrului lichidelor in corp, respectiv la procesul de distribuire corecta a energiei către organe si mușchi.
Un echilibru desăvârșit al electroliților înseamnă mai multa energie, risc diminuat de instalare a crampelor si o buna circulație a sângelui.
Ameliorarea febrei
Sucul de caise este folosit pentru ameliorarea febrei, întrucât furnizează vitaminele, mineralele, caloriile si lichidele de care organismul are nevoie pentru a se detoxifica. Caisele au in compoziție substanțe antiinflamatorii, care ajuta la reducerea temperaturii interne a corpului. Tot proprietățile lor de reducere a inflamațiilor fac aceste fructe sa fie benefice si pentru controlul simptomelor artritei sau a gutei.
Tratarea unor afecțiuni cutanate
Introduse in multe produse cosmetice destinate îngrijirii pielii, caisele pot fi si un remediu natural pentru numeroase afecțiuni cutanate eczema, pruritul cutanat, scabia si alte boli dermatologice iritante. Porția generoasa de vitamina A si antioxidanții din caise transforma aceste fructe intr-un adjuvant de baza in menținerea sănătății pielii si întârzierea primelor semne de îmbătrânire.
Tratarea anemiei
Întrucât conțin fier si cupru, caisele participa la formarea hemoglobinei, fiind utile in tratarea anemiei.
Reducerea riscului de cancer
Carotenoizii si alți antioxidanți din caise neutralizează afectele negative ale radicalilor liberi si previn, astfel, transformarea celulelor sănătoase in celule canceroase.
Comentarii
Trimiteți un comentariu