dulceata de cirese

 
Din cele mai bune dulciuri.Bunica mea obișnuia să stabilească două tipuri de cireșe pentru a deveni mai dulce în aroma si sirop devine mai fină, de culoare mai închisă. O reteta veche cu traditie in familia noastra .
ingrediente900 gr Cireșe decojite450 gr cirese negre
1 kg de zahăr1 cană de apă2 vanilieZeama de la  4 lămâiMod de preparareAlegem cireșe fără denivelări. Dacă este prea matur, putem face gem de cireșe.Spălam  bine si punem in lighean cu apa cat sa le acopere, adaugam sucul de  la 3 lămâi, timp de 2 ore pentru a strânge.Apoi, clătiți bine cu multă apă.Cu instrumentul special (sau cu partea din spate a unui ac de păr pentru păr), îndepărtați semințele, peste un bol pentru a colecta sucuri și semințe.Când toate ciresele sunt curatate, clătiți .
Într-un loc cratiță alternativ cireșe și zahăr în straturi și se toarnă apa ,lăsați peste noapte în frigider pentru a face siropul lor.A doua zi, am pus oala la foc mare pentru a fierbe dulceata fără a se agita, sa nu se topeasca.Odată ce da in clocot (deoarece se umflă prea mult ) cu o spumiera, spumează la suprafață.Fierbeti la foc mic timp de 15 minute, apoi se lasă la rece timp de cel puțin 7-8 ore.Apoi,a doua zi, fierbem dulceata , la foc mic, adaugam  vanilie si sucul de la o lamaie,fierbem  timp de aproximativ 10 până la siropul se îngroașă.Luam de pe foc , se agită ciclic cratita care are mânere. Siropul se va ridica la suprafata iar cireselor vor ramane la fundul cratitei si se vor innmuia.
Punem în borcane sterilizate inainte si lasam sa se raceascaPentru a vă asigura că siropul este legat, picură un pic pe unghia de la degetul mare, si intoarceti degetul dreapta - stânga daca nu cade inseamna ca este legat. Daca nu este legat mai adaugam putina apa si mai lasam sa fiarba.
- Este recomandabil să se folosească mănuși pentru a curăța, deoarece cireșe vopsea mâini.

Comentarii

Postări populare