ciresele beneficii
Ciresele se numara printre cele mai sanatoase fructe pentru organism, fiind considerate un aliment-medicament eficient si foarte important pentru bunastarea fizica si mentala.
Aproximativ 25 de grame de cirese contin 87 de calorii, 22 de grame de carbohidrati, 1 gram de proteine si 3 grame de fibre.
Consumate in stare proaspata, ciresele furnizeaza organismului o serie intreaga de nutrienti esentiali, care contribuie la intarirea sistemului imunitar, prevenirea multor afectiuni si tratarea bolilor diverse.
Beneficiile cireselor pentru sanatate
Beneficiile cireselor pentru sanatate reies din multitudinea de proprietati curative ale acestor fructe:
- Imbunatatirea calitatii somnului. Ciresele sunt o sursa naturala de melatonina, hormonul care scade temperatura corporala si induce starea de somnolenta propice odihnei de calitate. Un studiu la care au participat numerosi voluntari a descoperit ca persoanele care au baut zilnic 30 ml de suc natural concentrat de cirese, au dormit mai bine pe timpul noptii. In plus, melatonina din cirese este absorbita mai usor de organism, comparativ cu cea din suplimentele alimentare clasice.
- Reglarea tensiunii arteriale. Ciresele sunt bogate in potasiu, mineral care regleaza tensiunea arteriala si echilibreaza nivelul de lichide din corp, contracarand efectele negative ale sodiului. Cercetatorii au descoperit ca persoanele care consuma des alimente bogate in potasiu, asa cum sunt ciresele, tind sa fie diagnosticate mai rar cu hipertensiune arteriala. Ciresele mai furizeaza si quercitina, un puternic antioxidant ce ajuta la mentinerea vaselor de sange suple si relaxate.
- Atenuarea durerilor musculare. Sucul natural de cirese are efecte analgezice in cazul durerilor musculare ce apar dupa un efort fizic sustinut. Oamenii de stiinta cred ca antioxidantii importanti continuti de aceste fructe protejeaza tesutul muscular de radicalii liberi cu efect inflamator, care cauzeaza asa-zisa febra musculara.
- Prevenirea cancerului. Ciresele sunt o sursa generoasa de beta-caroten, vitamina C, antocianine si quercitina, antioxidanti cu rol protector in cazul declasarii cancerului, atunci cand interactioneaza. Studii preliminare sugereaza ca cianidina, un compus organic furnizat de cirese, inhiba formarea si extinderea celulelor canceroase. Cu cat sunt mai coapte, deci mai inchise la culoare, cu atat sunt ciresele mai bogate in antioxidantii amintiti.
- Pierderea rapida in greutate. Antocianinele din cirese activeaza o molecula cu rol stimulator in procesul de ardere a grasimilor si de reducere a tesutului adipos.
- Oprirea simptomelor gutei. Guta, o forma de artrita cauzata de o cantitate excedentara de acid uric in fluxul sanguin, cauzeaza umflaturi, inflamatii si sensibilitate in zona incheieturilor. Ciresele reduc acidul uric in organism cu 15%, potrivit unor constatari stiintifice.
- Prevenirea imbatranirii premature. Ciresele sunt bogate in doi flavonoizi importanti, izoqueritrina si queritrina, ce ajuta la eliminarea efectelor negative provocate de stres asupra celulelor.
- Tratarea migrenelor. Ajutand la reducerea inflamatiilor in corp, antocianina si bioflavonoizii din cirese trateaza eficient migrenele, avand un efect similar cu aspirina sau ibuprofenul.
- Prevenirea tulburarilor de memorie. Ciresele sunt numite alimente ale creierului, contribuind la sanatatea sistemului nervos.
- Mentinerea sanatatii digestive. Prin continutul bogat de fibre, ciresele contribuie la o digestie corecta.
Comentarii
Trimiteți un comentariu