Traxana de casa
Există un miros care aduce iarna aduce in sat, aprindem semineu, aduce prieteni , cu eșarfe aruncate pe canapele, aduce sunetele care le fac lingurile cînd amestecam în feluri de mâncare, aduce amintiri și oameni. Este trahanna, desigur! Am luat rețetă de la o bătrână din sat așa că am făcut și eu ,am întins in curte pe lenjerii de pat albe, la soarele fierbinte de august sa se usuce
Deci, nu este nici o exagerare să spunem că are originile din gastronomia veche care îndeplinește una dintre referințele Athenaeus și Dioscoride în „cartilaj“, adică grâul măcinat grosier. La sfârșitul anului 1989, am citit că a fost o întâlnire internațională în SUA cu privire la originea istorică a diferitelor produse alimentare. Un istoric al dietei, Maria Johnson, și-a exprimat opinia că frumenty grecesc provine din cuvântul turcesc «tarhana», care mai mult sau mai puțin mijloace, paste de casă cu componente cheie de cereale și lapte.
în iulie și august laptele se aduna in putina de lemn și se lasă la soare pentru a se acri. Cu o zi îninte de fierberea tracanelor, se aruncă iaurtul în lapte. A doua zi, se fierbe laptele. Apoi, sare și amestecare bună. Apoi fierberea începe și cade. Când el este gata și un pic uscat, cotlet, o lucrare foarte laborioasă, și se întinde o curat fețe de masă și lenjerie în întreaga casă.
Dar vă voi da o versiune a tradiției care a predominat în ultimii ani, deoarece este cea mai ușoară. Cantitatea c Credeți-mă! Trahanas, în modestia lui, oferă cele mai mari plăceri!
Ingrediente
2 kg iaurt
10 kg lapte
2 ouă
10 ½ kg făină
2 linguri sare
Mod de preparare
Utilizați făina la alegere (pentru toate utilizările, întregi sau mixte etc.), dar mai întâi să o sități. Adaugati ouăle și amestecați-le cu lapte (sau iaurt dacă preferați tartanul)
Începeți să turnați lapte în făina începe să se freca împreună pentru a umezi între palme, până când veți obține un aluat ca tărâțe
Puneți-l într-o oală cu sită (sită) și lăsați-o să se îndepărteze făina inutilă.
Apoi, veți avea nevoie de o sită mai subțire prin care veți cerne tartanele fin tăiat.
Puneți trachana pe cearceafuri la soare. Acum , că soarele nu este suficient, puteți pune pe un pat timp de 24 de ore în casă sau pe balcon și apoi , după Preîncălziți cuptorul la 50 c pus în tigaie lasa peste noapte, amestecand ocazional. Dimineața va fi gata.
***** Am întârzia să scriu rețetă, se face in iulie- august dar am avut atâta treabă lunile aceste că abia acum am reușit să o scriu .
Comentarii
Trimiteți un comentariu