sarmale cu varza dulce
Sarmalele cred ca plac tuturor, este o mancare traditionala romaneasca si sigur toate gospodinele o prepara.
Ingrediente
1 kg carne tocată de porc
110 grame orez
3 frunze de dafin
2 cepe
2 linguri de untură de porc (sau ulei)
100 g bulion/pastă de tomate sau roşii
1 varză mare dulce
piper
1 lingură sare
mărar
cimbru
Mod de preparareVarza dulce se opărește, în prealabil, în apă cu sare. Se alege carne mai grasă de porc (pulpă, costiţă, ceafă) şi se trece o dată prin maşina de tocat. Carnea tocată se amestecă cu orezul curăţat şi spălat în câteva ape, ceapa tăiată cubuleţe foarte mici, piperul, sarea, frunzele de dafin tăiate mărunt şi 100 ml de apă. E foarte important adaosul de apă în umplutură. Foile de varză se taie selectându-se bucăţile în care carnea poate să fie împachetată. În mâna stângă se pune foaia de varză, aproape de încheietura mâinii se aşează puţină carne şi se rulează foaia de varză cu mână dreaptă. Mâna stângă se strânge căuş pentru a nu lăsa să se desfacă tubul de varză, iar cu degetele de la mâna dreaptă se presează marginile foii de varză spre interior şi astfel se formează sarmaua. Sarmalele se fierb în recipiente mari tapetate cu foi de varză, în care se dispun concentric, în straturi succesive în formă de melc. Peste ultimul strat de sarmale se pun apă (în aşa fel încat să acopere sarmalele), pastă de tomate şi două linguri de untură (ulei). Afumătura se aşează printre sarmale, la fel şi mărarul, foile de dafin şi cimbrul. După ce au dat în primul clocot, sarmalele sunt lăsate să fiarbă la foc mic timp de 2 ore. Se servesc cu mamaliga si smantana sau iaurt .
Pofta buna !
Comentarii
Trimiteți un comentariu