Vasilopita cozonac
Bine v am regasit.
La multi ani si un an mai bun va doresc , sanatate si împlinirea tuturor dorintelor .
Iata si prima reteta din anul 2018. Anul trecut am inceput anul cu paine din cate imi aduc eu aminte, va astept in continuare pe blogul meu cu noi retete.
La multi ani si va multumesc ca sunteti alaturi de mine.
Din multiplele traditii crestinesti ale poporului elen, o mare semnificatie o are sarbatoarea taierii pitei Sfantului Vasile cel Mare - numita Vasilopita - de catre fiecare familie in prima zi a anului nou.
Cu acest prilej, in prima zi a anului, se face o pita (placinta) in care se introduce un banut. In jurul ei se aduna toti membrii familiei, intr-o atmosfera de bucurie si se taie pita, in mai multe felii, de catre capul familiei. Prima felie este pentru iconostasul familiei, a doua pentru casa si in continuare cite o felie pentru fiecare membru al familiei de la cel mai varstnic la cel mai tinar. Cel care fi norocosul si va gasi in felia sa banutul, va fi norocosul anului.
Se spune ca atunci cind Sfantul Vasile era arhiepiscop in Cezareea Capadochie, ca sa salveze orasul de jefuirea lui de catre prefectul de Capadochia, a cerut locuitorilor sa-i dea tot aurul pe care il aveau, ceea ce au si facut spre al oferi prefectului. Dar se pare ca prefectului i s-a facut rusine de arhiepiscop si a plecat fara sa ia nimic. Atunci, arhiepiscopul, care nu mai stia ale cui sunt monezile de aur, a poruncit sa se faca placinte in care sa se introduca monezile si apoi sa fie impartite locuitorilor si astfel fiecare a luat ceea ce a gasit in placintele care li s-au oferit. De atunci obiceiul taierii Vasilopitei s-a consacrat. Tot de atunci se pastreaza credinta potrivit careia cel care va nimeri moneda va fi norocosul anului.
Ingrediente
1300 gr faina
8 oua
650 ml de lapte
240 gr de unt
240 gr de zahar
32-38 gr de drojdie
Coaja de lamaie rasa
Vanilie
Un vârf de sare
Pentru uns
Gălbenuș
1 lingura zahar pudra
Pentru decor
Fulgi de migdale
Glazura de zahar
Mod de preparare
Cernem faina. Punem drojdia in puțin lapte cu 2 linguri de zahar și sare amestecam bine. Punem aceasta compoziție peste faina cernuta. Separam ouala. Batem gălbenuşurile cu restul de zahar până devin o crema și zahărul este topit. Batem albușurile spumă.
Punem gălbenuşurile cu zahar peste faina cu drojdie și amestecam ușor. Adaugăm laptele călduț și amestecam bine. Apoi adaugam albușurile spumă și amestecam. Punem acest in tava unsa cu unt. Ungem aluatul cu unt și lăsăm să crească intr-un loc cald si dupa ce a crescut se unge cu un ou batut amestecat cu o lingura de zahar pudra, se arunca peste el citeva bucati de zahar mai mari de zahar tos, migdale si se coace la cuptor, initial la foc mic pentru 10 minute ( 160 de grade ), apoi mărim temperatura cuptorului la 180 și coacem pentru inca 25-30 de minute. După ce s a copt bine lăsăm să se răcească . Apoi facem glazura și scriem anul.
La multi ani și va aștept în continuare cu noi rețete.
Cu acest prilej, in prima zi a anului, se face o pita (placinta) in care se introduce un banut. In jurul ei se aduna toti membrii familiei, intr-o atmosfera de bucurie si se taie pita, in mai multe felii, de catre capul familiei. Prima felie este pentru iconostasul familiei, a doua pentru casa si in continuare cite o felie pentru fiecare membru al familiei de la cel mai varstnic la cel mai tinar. Cel care fi norocosul si va gasi in felia sa banutul, va fi norocosul anului.
Se spune ca atunci cind Sfantul Vasile era arhiepiscop in Cezareea Capadochie, ca sa salveze orasul de jefuirea lui de catre prefectul de Capadochia, a cerut locuitorilor sa-i dea tot aurul pe care il aveau, ceea ce au si facut spre al oferi prefectului. Dar se pare ca prefectului i s-a facut rusine de arhiepiscop si a plecat fara sa ia nimic. Atunci, arhiepiscopul, care nu mai stia ale cui sunt monezile de aur, a poruncit sa se faca placinte in care sa se introduca monezile si apoi sa fie impartite locuitorilor si astfel fiecare a luat ceea ce a gasit in placintele care li s-au oferit. De atunci obiceiul taierii Vasilopitei s-a consacrat. Tot de atunci se pastreaza credinta potrivit careia cel care va nimeri moneda va fi norocosul anului.
Ingrediente
1300 gr faina
8 oua
650 ml de lapte
240 gr de unt
240 gr de zahar
32-38 gr de drojdie
Coaja de lamaie rasa
Vanilie
Un vârf de sare
Pentru uns
Gălbenuș
1 lingura zahar pudra
Pentru decor
Fulgi de migdale
Glazura de zahar
Mod de preparare
Cernem faina. Punem drojdia in puțin lapte cu 2 linguri de zahar și sare amestecam bine. Punem aceasta compoziție peste faina cernuta. Separam ouala. Batem gălbenuşurile cu restul de zahar până devin o crema și zahărul este topit. Batem albușurile spumă.
Punem gălbenuşurile cu zahar peste faina cu drojdie și amestecam ușor. Adaugăm laptele călduț și amestecam bine. Apoi adaugam albușurile spumă și amestecam. Punem acest in tava unsa cu unt. Ungem aluatul cu unt și lăsăm să crească intr-un loc cald si dupa ce a crescut se unge cu un ou batut amestecat cu o lingura de zahar pudra, se arunca peste el citeva bucati de zahar mai mari de zahar tos, migdale si se coace la cuptor, initial la foc mic pentru 10 minute ( 160 de grade ), apoi mărim temperatura cuptorului la 180 și coacem pentru inca 25-30 de minute. După ce s a copt bine lăsăm să se răcească . Apoi facem glazura și scriem anul.
La multi ani și va aștept în continuare cu noi rețete.
Comentarii
Trimiteți un comentariu