Paine cu model
Pâine cu model
Pentru că atunci cînd bucataria este viața ta încerci și încerci diverse că sa te specializezi.
Iată altă rețetă de pâine cu care am trecut unul dintre de examene.
Ingrediente ( pentru o singura pâine)
500 gr făină albă 000
2 ouă
2 gălbenuşuri
100 gr unt
150 ml lapte
1 cub drojdie
100 gr zahăr tos
1/2 baton de vanilie
1 lingurita coajă de lămâie
2 linguri rom
Pentru uns
1 lingura zeamă de lămâie
2 linguri zahăr pudră
Mod de preparare
Se dizolvă drojdia de bere şi o linguriţă de zahăr în 2-3 linguri de lapte călduţ. Se presară puţină făină şi se lasă deoparte, într-un loc cald, la dospit.
Zahărul se dizolvă în restul de lapte călduţ aromat cu vanilie, rom şi coaja de lămâie, iar gălbenuşurile şi un ou se bat cu sare. Untul se înmoaie, iar făina se cerne.
Maiaua crescută, laptele călduţ şi ouăle se toarnă într-o adâncitură făcută în făină şi se amestecă. Se adaugă jumătate din unt şi se frământă energic, până se obţine un aluat omogen, care se desprinde uşor de pe vas.
Se acoperă cu un şervet de bucătărie şi se lasă la dospit, într-un loc cald, ferit de curent, aproximativ jumătate de oră.
Aluatul crescut se frământă din nou cu restul de unt şi se lasă din nou la dospit, 15 minute.
Ungem tava cu unt și apoi punem aluatul, orpim aluat pentru a face decor și se lasă din nou la dospit, 15-20 de minute.
Preincalzim cuptorul la 180 de grade
Se unge cu ou şi se coace în cuptorul încins, la foc potrivit, 25-30 de minute.
După ce e gata o scoatem din cuptor și o lăsăm 5 minute. Apoi o ungem cu zeama de lămâie și presărăm zahar pudra.
Pofta buna va doresc.
Comentarii
Trimiteți un comentariu