friptura de porc in vas de lut
Tocana de porc în oală de lut este un preparat tradiţional din zona Moldovei şi Bucovinei, care se consumă în perioada rece a anului, pentru că este o mâncare consistentă, dar şi pentru că la ţară se face în sobă. Ingredientele sunt la îndemâna oricărui pasionat de gastronomie în general şi de reţete tradiţionale în special.
În casele ţărăneşti, preparatul denumit sugestiv şi” friptură ca la moldoveni” se face în ulcele de lut de dimensiuni mai mari, se căpăceşte, adică se acoperă cu un aluat, care apoi se foloseşte ca înlocuitor al pâinii, şi se introduce în soba mică din gospodărie.
”Este suficient pentru ca temperatura să ajungă la 160 de grade, pentru a se întrepătrunde aromele acestui preparat ţărănesc, la baza căruia stă carnea de porc şi cartoful. Această tocană iese delicioasă dacă îi respectăm simplitatea.
Ingrediente
1 kg carne de porc
12-14 cartofi
Foi de dafin
ulei
apa minerala
Zeama de la o lamaie
sare
piper
oregano
5-7 catei usturoi
cimbru
Mod de preparare
Spalam bine carnea de porc si o punem pe o tava in care am pus hartie de bucatarie.
Curatam cartofii si ii spalam, apoi ii taiem.
Spalam bine vaasul de lut si il stergem bine cu un prosop curat.
Punem sare, oregano,piper in vas, apoi punem carnea si cartofii , si punem sare, oregano, usturoi, piper, zeama de lamaie , apa minerala, foi de dafin si ulei si acoperim vasul si lasam cateva ore la marinat.
Atentie
Nu preincalziti cuptorul.
Punem vasul de lut in cuptor si apoi aprindem cuptorul. Vasul de lut trebuie sa se încălzească incet pentru a nu crapa. Temperatura trebui sa fie de 180 de grade.
Lasam acoperit in cuptor 2 ore, apoi verificam daca cartofii sunt fierti si carnea este moale. Daca nu este mai lasam acoperit pana se face. Inainte sa scoatem din cuptor cu 15 minute luam capacul si lasam sa mai stea in cuptor.
Stingem cuptorul si lasam cateva minute in cuptor , apoi scoatem si servim.
Pofta buna
Comentarii
Trimiteți un comentariu