tort aniversar






Pentru ziua mea am facut un tort alb (care este pe 23 decembrie)
Ingrediente
Pentru blat:
6 oua
6 linguri zahar
4 linguri ulei
7 linguri faina
1 lingurita praf de copt
2 lingurite esenta de vanilie
un praf de sare
Pentru crema:
250 gr mascarpone
100 gr ciocolata alba
200 ml frisca lichida
200 gr smanana grasa
3 linguri zahar pudra
2 lingurite esenta de vanilie
Mod de preparare
Blatul:
Mixam galbenusurile cu zaharul pana se albesc, incorporam uleiul, praful de copt si esenta.
Cernem faina, o adaugam peste galbenusuri.
Albusurile le batem cu praful de sare pana devin o spuma tare.
Cu o spatula incorporam albusurile in compozitia de galbenusuri.
Aceasta compozitie o impartim in doua recipiente, in mod egal.
Tapetam o tava rotunda, cu diamentru de 26 cm, cu hartie de copt.
Turnam prima jumatate de compozitie, o introducem in cuptorul incins, la o temperatura potrivita, pentru 10-12 minute. La fel procedam cu al doilea blat.
Le lasam sa se raceasca. Puteti coace blatul intreg si apoi sa il taiati pe jumatate.
Crema:
Topim ciocolata alba pe baie de aburi, o lasa sa se racoreasca.
Intr-un bol amestecam frisca lichida, smantana, zaharul pudra si le mixam spuma.
Mascarponele il amestecam cu ciocolata topita, mixam putin, apoi adaugam frisca mixata, esenta si mai dam de 3-4 ori cu mixerul cat sa se omogenizeze.
Asezam primul blat, il insiropam putin (eu am facut un sirop din apa, vanilie si putin zahar pudra, dar se poate lasa si neinsiropat pentru ca blaturile sunt destul de aerate), punem jumatate din crema peste, o nivelam.
Asezam al doilea blat, insiropam si apoi  restul de crema. Decorul il face fiecare cum doreste.
Dam tortul la rece pentru 2-3 ore sau chiar peste noapte.
Sa aveti pofta!

Comentarii

Postări populare