mandolato
Mantolato tradițional (Nougat) de pe insula Zakynthos Grecia
Bine ați venit la cele mai delicioase dulciuri din insula Zakynthos mantolato (nougat), pasteli, delicatese și mantole, care sunt toate produsele tradiționale din Zakynthos.
Mantolato este un nougat produs local, produs din albușuri, migdale, zahăr foarte puțin și multă miere. Se consumă pe tot parcursul anului și vă recomand sa l incercati si sa luati si pentru prietenii vostri sa le duceti
Ingrediente
2 albusuri
1 cana miere
1/2 zahar
1/3 cana sirop de porumb light
1/4 lingurita sare
1 lingurita esenta de vanilie
2 linguri unt nesarat, la temperatura camerei
2 cani migdale intregi
Mod de preparare
Se preincalzeste cuptorul la 190 grade Celsius. Se asaza migdalele intr-un singur rand in tava cuptorului, tapetata cu hartie de copt. Tot procesul dureaza 15 -20 minute dar migdalele vor fi intoarse din 5 in 5 minute pentru a se coace uniform.
Se inchide focul si se pastreaza la cald in cuptor, pana se vor folosi. Este mai bne sa fie adaugate calde decat reci.
Se ia o tava de cuptor, se tapeteaza (inclusiv pe margini) cu hartie de copt bine unsa.
Intr-o tigaita, se aduce la fierbere mierea.
In alta tigaita se amesteca zaharul, siropul de porumb si sarea si se tin la foc mediu pana cand se topeste zaharul fara a se carameliza.
In timpul in care se caramelizeaza zaharul se bat albusurile spuma, cu un mixer, la viteza mare.
Se reduce viteza mixerului la mediu si se toarna peste oua, putin cate putin, mierea topita. Dupa ce s-a adaugat toata mierea se mareste din nou viteza mixerului si se omogenizeaza pana cand albusurile se intaresc.
Se reduce din nou viteza mixerului si se adauga incet siropul de zahar la fel ca mierea. Se mareste din nou viteza mixerului si se incorporeaza si acesta. Se mai bat 5 minute pana cand albusurile devin tari si lucioase.
Se adauga vanilia si untul. In acest moment mixtura de albus se va inmuia. Se va continua mixarea pana revin la forma initiala (atentie, volumul se va reduce putin).
Se opreste mixerul, se adauga migdalele si se omogenizeaza usor cu o spatula.
Se toarna compozitia in tava pregatita in prealabil, si se netezeste pe cat posibil preparatul. In acest punct compozitia este tare si lipicioasa. Se pune deasupra inca o harte de copt unsa bine cu ulei.
Se lasa peste noapte la temperatura camerei. A doua zi se indeparteaza hartia de deasupra si se taie cu un cutit uns usor cu ulei.
Se pastreaza la fel ca cea din comert, invelita in celofan.
Pofta buna
in romania unde s-ar gasi sirop de porumb?
RăspundețiȘtergere